Karlsøy og Helgøy historielag

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Karlsøy og Helgøy historielag i Troms ble etablert 7. juni 1980. Historielaget har gitt ut Årbok for Karlsøy og Helgøy hvert år siden 1981 minus 1991, og for arbeidet med denne fikk laget Sparebank1 Nord-Norge og Karlsøy kommunes kulturpris i 2019.

Historielagets formål er å drive med vern/bevaring (for eksempel av sagn, skikker, språktradisjoner, stedsnavn, foto, redskaper og lagsarkiver), lokalhistoriske undersøkelser (bygdebøker, slektsgranskning, foreningshistorie etc.) og opplysningsarbeid (årbok, foredrag, bygdekvelder, utflukter, lokalhistorie i skolen).

Pr. 2019 er det 52 medlemmer, og de siste åra har medlemstallet vært stabilt. Medlemmene er spredt landet rundt, i Tromsø og på øyene i Karlsøy. På grunn av store avstander og få fergeavganger har ikke laget medlemsmøter, men arrangerer en historielagstur om sommeren.

Laget har siden 2008 vært medlem av Landslaget for lokalhistorie.

Sentrale personer

Laget hadde fra 1980 til 1990 ei styregruppe, bestående av Edmund Edvardsen, Judith Fløystad og Arne Sørensen. Fra 1992 til 2002 var Ulf L. Vinje leder, og i perioden 2003-2008 ble historielaget leda av Willy Isaksen. I 2009 overtok den nåværende lederen, Torill Anita Andreassen.

Fra 1992 og til nå har leder i historielaget og redaktør vært slått sammen i en oppgave. Bakgrunnen for dette er at lagets hovedoppgave er å utgi årbok. Historieprofessor Håvard Dahl Bratrein, opprinnelig fra Karlsøy og bosatt i Tromsø, har gjennom de aller fleste år bidratt med artikkel til årbok. De siste åra har han også vært guide på bussturer som historielaget har hatt på øyene i Karlsøy. Han har skrevet Karlsøy og Helgøy bygdebok (fire bind).

Kilder og litteratur

Eksterne lenker

Se også