Kjeldearkiv:Amerikabrev fra Halstein H. Fløse, 13. februar 1838

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Amerikabrev fra Halstein H. Fløse, 13. februar 1838

Amerikabrev er en rik kilde til kunnskap. Ekstra spennende er det når brev fra den tidligste emigrasjonsperioden dukker opp og at det har en sterk lokal tilknytning. Nettopp et slikt tilfelle finner vi i arkivene ved IKA Kongsberg - deponert fra Rollag kommune. Her er det kameraten til de mer kjente brødrene Nattestad det gjelder: Halstein Halvorson Fløse.

Den 8. april 1837 la Halstein Halvorson Fløse fra Veggli i Numedal ut på reise til Amerika sammen med brødrene Ole og Anstein Nattestad - også de fra Veggli. Ole Nattestad forteller om denne reisen i sitt publiserte skrift: «Beskrivelse over en Reise til Nordamerica». Første etappe var en lang skitur fra Veggli via Tinn og til Roaldkvam innerst i Vindafjorden. Og ved hjelp av tilfeldig skyss nådde de trygt fram til Stavanger 17. april. Ungkarene fra Veggli ble dermed de første som utvandret fra Numedal til Amerika. Deres initiativ skapte ringvirkninger, og mange kom til å følge i deres fotspor fra fjellbygdene i det sørlige Norge.

De reiste ut fra Tananger med en sildejakt til Gøteborg, og rundt 20. juni var de endelig framme i New York. Derfra fortsatte den lange reisen innover i landet på vannveien fram til Chicago, Illinois. Halstein skilte lag med brødrene Nattestad i Chicago, og sammen med en gruppe nordmenn reiste han 22 mil vest i Illinois for å finne arbeid. Og Halstein forteller i sitt brev av 13. februar 1838 at han har bundet seg til tjeneste i et år for 150 dollar – en sum han er godt fornøyd med. Ole og Anstein reiste sørover til Beaver Creek, Illinois - blant annet samen med Ole Rynning. Beaver Creek viste seg å være et usunt sted og mange fikk problemer med sykdom.

Året etter reiste Anstein tilbake til Norge for å ordne noen familiesaker. Han tar blant annet med brevet fra Halstein til foreldre og søsken i Veggli. Og det er altså dette brevet som har dukket fram i arkivet ved IKA Kongsberg. Her forteller Halstein at han er ved god helse, og at han ikke har blitt utsatt for noen fare – verken «paa liv eller siel».

Han forteller om en tung start - både fordi han hadde skaffet seg gjeld og på grunn av språkproblemer. Hjemlengselen var sterk den første tida og «[…] jeg ønskit mig ver dag at jeg var i Nørge […]». Men han lærte raskt både om arbeidets art og kulturelle koder. Så sorg ble snudd til glede. Han betalte tilbake gjelda si og hyllet den sosiale likheten han fant i Amerika. «[…] for her har ieg selv det jeg kan fortiene her er [kan]de saa Talle med hvem du vil med hatten paa […]». Videre ønsket Halstein at brødrene – de som var gamle nok – reiste etter til Amerika. Først og fremst gjaldt det broren Ole. Halstein lovte å betale tilbake hvis det var noen som kunne legge ut penger til billetter. Ellers hadde ikke Halstein «[…] Tallet med Nørske følk på 22 uger efter jeg kom i Tiennesten […]» hos «Mester Daanne».

Sammen med brevet hadde Halstein lagt silkebånd til mor og 26 pence. Og der slutter brevet fra Halstein, men han lovte at Anstein kan «give eder bedre underretning».

Slik skapte altså vennene fra Veggli historie og staket ut ei rute fram til det som skulle bli de norske områdene i Midtvesten. Som vi har sett, fikk Halstein en relativt god start i den nye verden. I 1839 returnerte Anstein til Amerika og sammen med bror Ole slo de seg ned i Jefferson Prairie – like over grensa til Wisconsin. De tre vennene framstår som initiativrike og målbevisste i en pionertid for norsk utvandring. Om lag 780 000 nordmenn utvandret til Amerika fram til 1930.

Brevet fra Halstein ble funnet blant eldre arkiv til deponering ved IKA Kongsberg fra Rollag kommune. Det var et brev stukket inn i ei møtebok for skolestyret. Brevet ligger i en konvolutt med påskrift om at det ble lagt «Til oppbevaring i eldsikkert kvelv i Heradshuset i Rollag den 15. august 1961». Ifølge Kildeskriftinstituttet er brevet ukjent og det tredje eldste amerikabrevet som så langt (2006) er funnet i Norge.


Knut J. Jordheim
Formidlingsarkivar
IKA Kongsberg


Litteratur og kilder

Brev fra Halstein Halvorson Fløse 13. februar 1838, IKA Kongsberg
Holst, Per A. 2000 Norsk Emigrantlitteratur. Del 1: Skrifter, Stavanger: Per A. Holst forlag
Jordheim, Knut J. 2003 Svart, rødt og hvitt. Norske Immigranters holdninger og synspunkter til afroamerikanere og indianere 1838-1875. Hovedoppgave: UiO
Solhjell, Kåre Olav 1995 Bygdehistorie for Nore og Uvdal b:2, Nore og Uvdal kommune