Kjeldearkiv:Eiker Historielag. Utdrag av årsberetningene 1957-62 (Eikerminne 1963)
Eiker Historielag. Utdrag av årsberetningene 1957-62
Gjengitt fra Eiker Historielags årbok Eikerminne 1963, s.47-49
(Side 47)
I denne 5 årsperioden har Historielaget mistet flere av sine interesserte medlemmer. Direktør Johan Elster får særskilt omtale. Videre nevner vi lagets mangeårige formann Olav Granbakken som også var den som tok initiativet til å danne et Historielag for Eiker. Han hadde sterke historiske interesser. I hans formannstid ble det festlige «Bryllupet i Fiskum» arrangert. Et stort arrangement, hvor han la ned enormt mye omtanke og arbeide. Gårdbr. Petter Ek som var styremedlem er også gått bort. Lektor Roar Tank, lagets utrettelige venn og medarbeider helt fra starten døde i oktober 1957. Han holdt foredrag på årsmøter, skrev artikler til årbøkene og han redigerte de 3 første årbøker. Vi lyser fred over deres minne. På årsmøte den 29. januar 1961 trådte følgende gamle styremedlemmer tilbake, nemlig Peder Berge og M. Hamarstrøm. Peder Berge hadde vært medlem av styret i de fleste av årene siden stiftelsen. M. Hamarstrøm hadde vært sekretær siden lagets stiftelse, dessuten hadde han fungert som formann i de senere år. Til styremedlemmer istedenfor disse to valgtes: Fru Helga Gevelt og Ragnar Holmen. Det nye styre for året 1961 ble således bestående av: Ragnar Holmen, formann. Olav Granbakken, varaformann. Fru Helga Gevelt, sekretær. Fru Ingrid Engerud, kasserer. Martha Stens-horne og Petter Ek. Sommeren 1959 hadde vi en vellykket tur til Jarlsberg hovedgård, til Slottsfjellet og til Vestfold Fylkesmuseum. Særlig samværet i Sem kirke ble en betagende stund. Fylkeskonservator Bakken førte oss i ånden tilbake til kristendommens første tid her i landet og fortalte om en «jernbyrd» som hadde foregått her, i nærvær av konge, bisp og andre stormenn.
(Side 48)
I 1961 hadde vi en vakker tur til bygdeborgen ved Gunhildrud. Her hadde vi et hyggelig samvær under skyggefulle trær hos Oddborg og Olav Granbakken. Maten smakte etter anstrengelsene for å innta borgen. Dagen ble avsluttet i den stemningsfylte Fiskum gamle kirke. Her kåserte sogneprest Færøvik om kirken. Mari og Mette Lindstad sang, akkompagnert av Ragnar Holmen. Formannen Ragnar Holmen deltok i en besiktigelse av Smellhaugen og Fossesholm som svenske, danske, finske og norske krigshistorikere foretok i 1961, under ledelse av generalmajor Berg og orlogskaptein Scheen. Det var 7-års krigen, den såkalte «Krabbekrigens» gang her på Eiker som var diskusjonsemne. Laget har arrangert flere bygdekvelder. Til Mjøndalen nye skole var våren 1961 innbudt lærere ved folke-, framhald-, realskolen og Heimtun. 80 deltagere ble vist rundt i en vakker skole. Lagets formann, Holmen, sa i sin velkomsttale at hensikten med samværet var at lærerne skulle bringe videre til sine elever kunnskap om lokalhistorien og laget. Orlogskaptein Rolf Scheen holdt et sprudlende foredrag om bygdeborgene som Eiker har mange av. Bjarne Stenshorne tolket vakkert en del vårsanger, akkompagnert av fru Holmen. Samme høst ble det holdt et meget godt besøkt møte på Vestfossen nye skole. Her var det også omvisning. Foredrag av speditør Erland Scheen: Utlendingers reiser gjennom Eiker som er omtalt i utenlandske skrifter. Her sang den unge Torbjørn Lindhjem vakkert, akkompagnert av sin frue Kari. Høsten 1962 var det «bygdekveld» på Solhaug i Skotselv. Journalist Åge Sørensen kåserte om bygdens store sønn Herman Wildenvey, en givende kveld. Lærer Rånås og fru Holmen sang og spilte. Laget har også deltatt i et festmøte som Haug bondekvinnelag arrangerte og et samvær i Haug bygdeungdomslag. Fru Hogner kåserte koselig om Hanna Winsnes på det første sted. I bygdeungdomslaget fortalte Anders Øen om bygdeborgene, arbeidet med minneplaten for de falne og antydet at man burde gjøre noe for å markere Sandendalen der mange svensker falt og ble begravet under «Krabbe-krigen». Formannen og sekretæren hadde også korte innlegg flere av disse steder. På årsmøtene denne tiden har vi hatt interessante foredrag og kåserier: Fylkeskonservator Asbjørn Bakken: Historiske minner i Vestfold. Sogneprest Peder Berge: Presterekken ved Haug kirke fra reformasjonen. Redaktør Lillevold: Hvorfor skriver vi lokalhistorie? Arkitekt Anker Nilsen: En reise i Italia. Orlogskaptein Rolf Scheen: Riksadmiral Ove Gedde. Sogneprest Haaje: Den Wildenvey jeg møtte.
(Side 49)
Skogeier 0. K. Opsahl: Prestearkivet 1747-1932. Til alle samvær har det vært godt fremmøte av eikværinger og tilreisende, og interessen er absolutt stigende. Av saker som styret har arbeidet med nevnes: Prestearkivet for Eiker 1747-1932. Det lå på loftet i det nå nedrevne stabbur ved Haug prestegård. Frk. Sørine Andersen og sekretæren samlet papirene sammen og fikk alt anbrakt i Eker Sparebanks kjeller. Laget engasjerte så 0. K. Opsahl fra Flå som sammen med sekretæren registrerte og ordnet arkivet. Sogneprest Sverre Barstad fortjener all mulig honnør for at han henvendte seg til laget med anmodning om å ta seg av dokumentene. De hadde snart vært helt ødelagt av mus og fuktighet. Utgiftene ved registreringen ble i sin helhet dekket av Eker Sparebank. En minnetavle for falne fra krigen 1807-1814 er under forberedelse. Scheen har funnet fram mange navn i den forbindelse. I anledning av Haug kirkes ombygging foretok arkitekt Kjeld Magnussen fra Riksantikvaren, utgravninger under kirken. Meget interessante funn ble gjort. I den forbindelse satte Historielaget fram tanken om et skrift om Haug kirkes historie. En komite er valgt. Fra menighetsrådet: sogneprest Barstad, formann, og lærer Jon Aas, sekretær, fra kommunen viseordfører Konrad Berg, arkitekt Kjeld Magnussen og fra Historielaget formannen R. Holmen og sekretæren Helga Gevelt. M. Hamarstrøm har påtatt seg å foreta arkivundersøkelser. Ø. Eiker kommune har garantert for skriftet med kr. 15.000. Laget har mottatt større og mindre bidrag fra Vestfos Cellulosefabrik, Solberg Spinneri, Mjøndalen Gummivarefabrikk, Mjøndalen Cellulose, Eker Papirfabrikk, Albion og Brager Paper Mills, N. Eiker Sparebank. Til alle bringer laget en hjertelig takk. En særskilt takk retter vi til Ø. Eiker kommune og Eker Sparebank for den velvilje de viser vårt arbeide. Uten deres hjelp ville vi neppe fått utført de oppgaver vi har gjort. Også de planer som vi arbeider med er avhengig av disse instanser. Hjertelig takk.