Kjeldearkiv:Forløperen til eldresenteret og en av damene bak det
Kjeldearkiv:Forløperen til eldresenteret og en av damene bak det. Vi går tilbake til Nordstrands Blad fra 12. februar 1955 der vi finner overskriften: «"Det beste som er skjedd i sognet" blir det sagt om helselagets utsalg av middag til gamle og uføre på Simensbråten» (i Oslo).
Det beste som er skjedd i sognet
Vær så god Larsen, 3 liter deilig ertesuppe, det blir kr. 1,80. Og De frue, hvor mange porsjoner hadde De bestilt i dag? Ja, De skal vel ha to porsjoner på onsdag også, da blir det grynsodd og blodpudding fredag! I Kvinneforeningens lokale på Simensbråten går det livlig for seg hver mandag, onsdag og fredag. Simensbråtens helselag med formannen fru Edel Scott-Stenerud i spissen, har nemlig sørget for at alle gamle og uføre på Simensbråten her kan få kjøpe en rikelig porsjon middagsmat for den rimelige pris av kr. 0,60 3 ganger i uken. At tiltaket er populært, er det ikke vanskelig å se. En jevn strøm av gamle, både kvinner og menn, kommer med spann for å kjøpe sin porsjon. Her er det bare blide ansikter å se, alle er strålende fornøyde.
Nye kunder hver dag
Hvordan fikk De egentlig ideen til dette, fru Scott-Stenerud? Ja, det var egentlig en svigerinne av meg som fortalte om et slikt salg av middagsmat til gamle og uføre der hun bor, og så kom jeg til å tenke på at det måtte være en oppgave for oss her på Simensbråten også. Når begynte dere egentlig? Vi søkte om tillatelse alt i juli 1954, men kom ikke i gang før 17. januar i år. Kvinneforeningen med fru Gulette Andersen som formann stilte velvilligst dette lokalet til disposisjon gratis. Hvor bli maten laget? Vi får den fra kommunekjøkkenet i Lakkegata. Har tiltaket Deres fått stor oppslutning? Ja, det tør man si. Nå har vi ca. 120 faste kunder, og hver dag kommer nye til. Hvor store kan porsjonene være, 60 øre er jo en fantastisk rimelig pris! I dag har vi ertesuppe, som De ser , en porsjon er på 1 liter. Har vi kjøttkaker f. eks., får hver 2 kjøttkaker, 3 poteter og masse saus for kr. 0,60.
Spennende start
Møtte dere noen vanskeligheter før dere kom så godt i gang? Ja, det var ikke helt fritt, forteller styremedlem Eli Moe som i dag fungerer som kasserer.Det var jo mange som ikke riktig forsto hva dette egentlig gikk ut på, men trodde det var en slags fattigunderstøttelse, og jeg vil si at fru Stenerud har gjort et utrettelig arbeid for å overtale folk til å komme! Ja, jeg fatter ikke hvordan hun har klart det, jeg! Hun har sprunget omkring med flygeblader både sent og tidlig – og pratet med de gamle overalt! Det v a r spennende, fortsetter fru Stenerud, vi hadde jo ingen midler å falle tilbake på. Første gangen hadde vi bestilt 90 liter. Jeg lå våken om natten og så for meg all suppen som ville bli igjen - -. Og hvordan gikk det? Alt ble borte, ja, vi kunne ha solgt mye mer! Fru Stenerud er tydeligvis enda ikke ferdig med sine flygeblader, hun deler ut til alle mens hun overtaler dem til å komme på ”Den store demonstrasjonen” onsdag - inntekten går i sin helhet til de gamle! Gratis adgang, snitter og kaffe! Ja nå må De endelig komme da! Hvem kan vel stå for den?
Sosialt
De hyggelige helsedamene har et vennlig ord til alle. Vi får inntrykk av at de gamle liker seg her. På utsalget treffer de kjente og kan slå av en hyggelig prat, det er noe som teller det og. En enkemann som har bodd alene siden 1941, han rusler avsted med spannet sitt. Alle har bare lovord å si om matsalget. Dette er det beste som har skjedd i sognet, sier fru Lenhardsen. Tenk på alle de gamle pensjonistene som ikke har noen til å stelle for seg. Før gikk de ofte hele uka uten å få middagsmat. Har dere noen planer videre fremover? Ja, nå ville vi gjerne få i stand noe underholdning for de gamle, vi skal bake kaker og koke kaffe – og så vil vi finne på noe ordentlig morsomt forstår De! Når det blir varmere i luften vil vi prøve å søke om å få gratis buss til de gamle så de kan få komme seg på kino en gang i blant. En annen plan er å få i stand en sentral hvor de gamle og uføre kan få solgt håndarbeider o. l. Det finnes altså enda mennesker som har vilje og tid til å yte noe for andre - gratis. Vi tviler ikke på at de ivrige og positive damene i Simensbråten helselag vil gjennomføre sine planer, vi ønsker dem bare lykke til! Signert Ada
Det er ikke tvil om at Fru Stenerud og hennes helselagdamer drev en forløper for dagens eldresentre. Ettertiden har vist hvor riktig de drev, en må bare bøye seg i støvet å gi dem vårt kompliment!
Kilder
- Pedersen, Gunnar: B.1: Aktuell historie. 2008. 161 s Utg. Nordstrands blad. ISBN 978-82-303-1118-9. S. 143: Forløperen til eldresenteret og en av damene bak det.
Artikkelen er basert på «Aktuell historie», Gunnar Pedersens spalte i Nordstrands Blad, som senere har resultert i seks bøker. Den ble opprinnelig publisert som NB 160 den 22.03.2002. Litteraturlista er den Pedersen oppga i sin utgave av artikkelen.
Flere artikler finner du i denne alfabetiske oversikten. |