Kjeldearkiv:Streik blant plankekjørerne i Skedsmo i 1795
Artikkelen er fra Thor Sørheim: Skedsmo. Lokalhistorisk opplegg. Skedsmo 1976. Den er tilrettelagt for Skedsmos lokalhistoriewiki i 2014.
Plankekjørerne organiserte streik i 1795.
Kjørerne tjente dårlig på plankekjøringa. En kar kom hjem fra Sagdalen ut på våren, og faren spurte hvordan det hadde gått. «Å, jo,» svarte gutten, «det gikk itte så verst. Je vart itte skjullu meir enn 3 mark og 12 skilling.»
Kjørerne hadde ikke noen fagforening, og de måtte spørre om lønnsforhøyelse hver for seg. En kar fra Fet forlangte bedre betaling, men da ble brukseieren sint og svarte at han skulle få mindre lønn. «Det får værra det samme,» svarte han, «bare det blir ei forandring, for sånn det er nå, kan det itte gå lenger!»
Brukseierne sto derimot samlet. De avtalte priser seg imellom og sørget for å holde dem nede. Men i 1795 organiserte kjørerne en streik, og det skal være den første i Norge utenom bergverkstedene. De streikende gikk så langt at de forsøkte å stanse de andre kjørerne som kom med lass til byen. Brukseierne klagde på dette, og lensmannen ble tilkalt fordi lassene til streikebryterne ble veltet.
Men de rike brukseierne hadde ikke bare myndighetene på sin side. De hadde også makt over arbeiderne fordi de ikke kunne leve uten kjøringa. Så da brukseierne bestemte seg for å slutte med frakting av tømmer for bestandig, måtte plankekjørerne pent be om å få fortsette med jobben til samme betaling.
Denne konflikten foregikk i over 15 år, men selv om det var over 2000 arbeidere som truet med streik, var de ikke så sterke at de kunne true de mektige trelasthandlerne. Men streikene viste at det var en våknende rettferdighetssans hos de fattige folkene i Sagdalen.
Artiklene er basert på Thor Sørheims hefte Skedsmo. Lokalhistorisk opplegg fra 1976 og den digitale versjonen fra 2006 med tittelen Skedsmos historie - ti tusen år i korte glimt. De som ønsker å foreta endringer i artiklene, kan sende disse til NilsSteinar.Vage(krøllalfa)lillestrom.kommune.no. Artiklene fra Sørheims hefte finner du på denne sida. |