Kjeldearkiv:Vennskap, tilhørighet, savn og kjærlighet på Holmlia

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Vennskap, tilhørighet, savn og kjærlighet på Holmlia

Det ble i 2003 laget en bok om Holmlia fordi mennesker som vokser opp i denne Oslo-utkanten vet å sette pris på hverandre og tør å vise det. Boka består av en rekke avsnitt som er skrevet av ungdom på Holmlia. Her kommer noen utplukk.

Alltid for hverandre

Av Yalanda og Rutaba

På Holmlia er det det samme hvilken farge du har. Du blir respektert selv om du eller familien er fra et annet sted. På Holmlia finner du alle raser, vi lever sammen, på godt og vondt. Vi har opplevd mye og vet hvordan det er å ha det vondt og vet hvordan der er å være glad. Vi er glade i hverandre, uansett hva… og hvis det noen gang skjærer seg, blir vi alltid venner igjen. Er du noen gang trist og lei, vil vi alltid være der for å trøste deg.

Sorgen ble delt og lettere å bære

Av Mandam


Mye skjedde dagene etter at Benjamin døde. Hodene våre var fulle av altfor mange tanker. Vi slapp undervisningen, men var på skolen. Snakket sammen, hørte på musikk som Benjamin likte, skrev i minneboken, var bare sammen. Det gjorde godt at skolen forsto hvordan vi hadde det. Det var journalister overalt, men på skolen kom de bare for å spørre oss om ting, de tok ikke så mye bilder der. Tror skolen beskyttet oss. Vi snakket mye sammen om hvordan vi skulle få folk i hele landet til å forstå hva som virkelig var skjedd. Så fikk vi vite om fakkeltoget til Antirasistisk Senter og Røde Kors. Vi ville være med. På toget til sentrum var det stoppfullt. Hele Holmlia skulle gå i fakkeltog. Vi fikk sjokk da vi kom til Youngstorget og så alle menneskene. 40 000! Tenk det! Jeg husker vi ble så glade! Det betydde ikke så mye at kronprinsen, biskop og statsminister og alle sånne folk var der. Det viktigste for oss var at 40 000 mennesker var der, vi fikk liksom så mye varme fra alle. Det var bitende kalt. Alt var så uvirkelig, og det føltes kjempeviktig. Ikke fordi naziene slutter å være nazi fordi vi går i tog, men de 40 000 ble som en beskyttelse mellom oss og dem vi var redde for. Og alle disse menneskene tenkte på Benjamin selv om de ikke kjente han. Sorgen var ikke bare vår. Det føltes litt trygt.

Vi skal klare det!

Av Mandam


Det ble sagt mange fine ord den gangen vi trengte dem. Nynazister skulle forbys. Ungdom skulle få sted å være og en trygg hverdag. Alt var så sterkt og folk med makt ga oss håp. Men ingenting skjedde. Stemningen har snudd på kort tid. Kanskje det er på grunn av alle løftene som forsvant? Selvsagt ser vi at mye er blitt gjort, og selvsagt kan vi ikke forvente at alt blir gjort for oss!. Men sånne små ting som belysning langs veier og et sted å være, hadde hjulpet ganske mye. Noen strever med skole, familien sin og helgejobber. Når jeg ser på vennene mine som driver idrett, danser, spiller basket og på guttene som rapper og lager tekster med mening, ser jeg ungdom som kjemper for rettigheter og forandringer. Jeg blir så stolt. Jeg vet at vi skal klare oss videre. Våre yngre søsken skal være stolt av Holmlia. Vi er forbildene nå, og det er litt vårt ansvar at de skal få gode barndomsminner. Vi skal klare oss, nå drømmene og målene våre. Jeg bare vet det.

Holmlia for meg?! Hør’a!

Ville aldri bytta barndommen min på Holmlia mot noe. Det er veldig rolig her, og deilig å bo her. Jeg har lyst å fortelle at Holmlia er det beste sted på jord. Her bryr vi oss ikke om farge, men om samhold. Vi er som en stor familie som virkelig bryr seg om hverandre. Hjemstedet mitt er et sted hvor alle kjenner hverandre og vi har et godt fellesskap. Det har vært masse hendelser de siste åra, så det er mange opplevelser, gleder og vonde ting vi kan dele med hverandre. Det som er bra her, er at alle har venner her, du vokser opp med bra mennesker rundt deg.

Fakta om Holmlia

Holmlia er et boligområde i bydel Søndre Nordstrand. Bydelen grenser mot Ski og Oppegård kommune, mot Østmarka og Oslofjorden. Det snakkes 124 språk her, vi kommer fra 70 forskjellige land og tilhører mange religioner/trosretninger. Bydelens logo er steinbrua på Hauketo. Den skal symbolisere brobyggingen mellom alle kulturene. På Holmlia bor det ca. 12 000 mennesker i 4 500 leiligheter. De første flyttet inn på Holmlia i 1981. Det ble bygd rekkehus og blokker og noen få eneboliger. Der er masse natur og friområder rundt boligene og kort vei til badestrand. Siden alle går på samme ungdomsskole, går på samme fritidsklubb og trener i samme idrettshall, så kjenner stort sett all ungdom hverandre.

Folket fra Sørøstistan

Vi hører ofte at vi er dominerende, høyrøsta og gjør mye av oss. Kanskje vi høres godt fordi vi alltid går flere sammen? Kan hende det har noe å si at vi kommer fra store familier med mange barn som må kjempe for å få fram meningene sine. Vi er vant med – og flinke til – å argumentere og bruke stemmen. Spør lærerne! All verdens nasjoner, språk, religioner, politiske meninger og ulik status og klasse – det er oss fra Sørøstistan. Her bor det bønder og professorer i samme oppgang, kurdere og irakere er nærmeste venner, indere og pakistanere i samme klasse, palestinere og amerikanere i samme barnehage. Nordmenn fra Volda og Valparaiso. Holmlia er ingen getto, men en mixed masala. En litt kraftig krydder-blanding til tider…. Vi som bor her, er stolte over hjemstedet vårt. Tenker på hvor mye folk har fått til på få år. Vi tilhører noe som alle har vært med å skape. Mest av alt er vi stolte av menneskene som bor her.

Hva vi ikke har på Holmlia:

Godt rykte
Mye penger

Hva har vi på Holmlia:

Svømmehall (for dyr for ungdom)
Kulturkafé
Idrettshall
Klatrevegg
Holmlia sportsklubb
Skolemusikkorps
Basketbaner
1 ungdomsskole
4 barneskoler
Norges beste bibliotek
Utsikt over hovedstaden og Oslofjorden
Hvervenbukta
Kirke med kuppel
Moské uten kuppel
Masse skau
Ungdomsråd
Miljøpatrulje
Gård med påfugl og hest
Innebandy (jentene var norgesmestere)
Natteravnere
Hverandre
Minner

Høytider

Er du glad i å feste? Flytt til Holmlia! Her er det noe å feire når du minst venter det…. På Holmlia bor det hinduer, buddister, kristne, muslimer og jøder. Vi går i samme skole, bor i samme blokk og er innmari integrerte. En dag har den somaliske naboen idfest, og snart har vietnameseren i oppgangen kinesisk nyttårsparty. Kurderne og bahaiiene feirer nyttår 21. mars, samme dag som japanerne feirer vårens ankomst. Nordmennene er litt smarte, de synes alt er like gøy og vil være med å feire alt – særlig om det er god mat å få. Ikke så rart kanskje, på nasjonaldagen spiser nordmenn pølser.

Tvangsgifte og andre gifter

Det er nok sånn at noen av oss som vokser opp på Holmlia har som mål i livet å gifte seg og få barn. I noen familier har det vært snakket om gifting fra barna er små, det har blitt en selvfølge, liksom. Foreldrene kommer med forslag, så kan vi si nei – og noen sier ja. Andre sier vent litt, jeg skal bare…først…utdanne meg, i militæret, titte på verden…, mens andre sier greit, jeg tar henne…Man gifter seg og satser liksom på at kjærligheten kommer med åra. Andre kan finne sin egen ”kusine”, være dritforelska, være smarte og få foreldrene med på valget.

Holmlia – som en kjærlighet på pinne

Av Bea

Folk tenker på Holmlia som et gettosted, et volla strøk, en farlig drabantby hvor alle bærer kniv og våpen. Et sted hvor kun kriminelle og probelmbarn bor. Et sted hvor slåssing ”ruler gata”. Fy faen, så trangsynte mennesker kan være! For de som ikke bor på Holmlia, eller aldri har vært der, er det vanskelig å se for seg stedet, uten å tenke på ”ryktene” de har hørt fra andre. Se for deg en stor 2-kroners kjærlighet på pinne. Stor, flat kjærlighet med masse farger som fletter seg inn i hverandre og former et mønster og blander smak. Der har du Holmlia. Holmlia har et dårlig rykte, og folk herfra blir ofte møtt med negativ respons når de forteller hvor de bor. Når jeg opplever det, blir jeg ofte lei meg.

Kjærlighet

Av redaktørene av boka ”Hør’a” Inger Aguilar og Marco Elsafadi.

For noen år siden kjørte et boligfirma en kampanje for å selge flere boliger. På store reklameboards over hele byen sto spørsmålet: Hva er det med Holmlia? Svaret sto lenger nede på plakaten: Kjærligheten. Reklamefolka hadde skjønt det! På Holmlia dreier det om kjærlighet. Derfor lager vi denne boka. Fordi mennesker som vokser opp i denne Oslo-utkanten vet å sette pris på hverandre og tør å vise det. Vi lager en bok fordi vi er så heldige å kjenne ungdom på Holmlia som kan så mye om vennskap og omsorg, og tenkte at andre også vil ha glede av en dose varme og ti doser ærlighet fra ungdom som har noe å gi og masse å fortelle. Rundt 20 ungdommer leverte inn tekster, men mange flere har deltatt på forskjellig vis. Boka har blitt en kjærlighetserklæring til hjemstedet.



Kilder

  • Pedersen, Gunnar: B.1: Aktuell historie. 2008. 161 s Utg. Nordstrands blad. ISBN 978-82-303-1118-9. S. 154: Vennskap, tilhørighet, savn og kjærlighet på Holmlia.



Lavendel.JPG Artikkelen er basert på «Aktuell historie», Gunnar Pedersens spalte i Nordstrands Blad, som senere har resultert i seks bøker. Den ble opprinnelig publisert som NB 421 den 01.10.2007. Litteraturlista er den Pedersen oppga i sin utgave av artikkelen.

Flere artikler finner du i denne alfabetiske oversikten.