Kvakksalveri

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Kvakksalver»)
Hopp til navigering Hopp til søk
«Reisende Svensk Kvaksalver “Falkenstjerna”» ble av presten angitt som barnefar under Georg Karlsens dåp i 1877. Mellom 1871 og 1936 var kvakksalveri tillatt i Norge, med noen begrensninger.

Kvakksalveri viser til det å drive medisinsk behandling uten autoriasjon; en person som gjør dette er en kvakksalver. Fra 1936 til 2003 var det et juridisk begrep, regulert i kvakksalverloven. Siden 2004 har behandling foretatt av personer uten legeautoriasjon vært regulert gjennom lov om alternativ behandling av sykdom. Ordet kvakksalveri har ikke lenger noen juridisk funksjon, men brukes fortsatt med negative undertoner. Det blir også ofte brukt om personer som fusker i faget i andre sammenhenger.

Ordet kommer fra det nedertyske kwakkeln, som betyr 'å svindle' kombinert med zalver, 'salver'. En kvakksalver er altså opprinnelig et ord for en person som svindler/tukler med salver.

Kvakksalveri har ikke alltid hatt en negativ betydning på norsk. Det ble forbudt gjennom forordninger i 1672 og 1795, men ved en lov av 29. april 1871 ble det tillatt med noen begrensninger. Det var så tillatt fram til 1936, og i den perioden ble det ofte oppfatta som en positiv betegnelse på alternativ behandling.

Se også

Litteratur og kilder