Kvikne-psalteret

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Kvikne-psalteret er utstilt på Nasjonalbiblioteket i Oslo.
Foto: Chris Nyborg (2020).

Kvikne-psalteret regnes som den eldste norskproduserte boka. Den er trolig satt sammen i første halvdel av 1200-tallet, og består av et utvalg av Davids salmer på latin. Tekstene er håndskrevet på pergament, og bladene er bundet inn med lærreimer i et treomslag. Navnet kommer av at den var i Kvikne kirkes eie.

Boka har tre deler, hvorav den eldste er skrevet på slutten av 1100-tallet eller begynnelsen av 1200-tallet. Selv om det finnes eldre norske diplom, er dette de eldste vi kjenner til som er bundet sammen til ei bok. Initialene er enkelt dekorert i rødt, blått og grønt. Trolig var den eldste delen mer omfattende, men en del blad fra denne har gått tapt. Disse bladene ble erstatta senere i middelalderen. Til sammen mer det 38 sider.

På permen er det skrevet med runer av Kvikne kirke eide boka. Dette viser til Kvikne stavkirke, som ble revet omkring 1652. Det er usikkert om den er lokalt produsert. De enkle intitialene tyder på at den ikke er laget av et profesjonelt miljø, og dermed kan være et lokal produkt.

Boka kom til Universitetsbiblioteket i Oslo i 1881, og ble senere innlemma i Nasjonalbibliotekets samling (NBO Ms.8° 102). Ifølge protokollene ble den da kjøpt for 10 kroner. Selgeren hadde fått tak i den fra fanejunker Rambech Knoph i Kvikne, og derfra kan den spores tilbake til etterlatenskapene etter sokneprest Anders Rambech (1715–1780). Det er usikkert om boka hadde blitt med over i nykirka i 1652, eller om den allerede da hadde havna på gården Vollan der Rambach bodde. Hvem mellomleddet mellom fanejunkeren og biblioteket var er usikkert, men en teori er en oppkjøper fra Fagernes som også overdro Kvikne-madonnaen til Maihaugen.

I 2011 var boka en del av utstillinga Nasjonens hukommelse på Nasjonalbiblioteket i Oslo, og i 2020 ble den en del av den permanente utstillinga Opplyst. Glimt fra en kulturhistorie samme sted. Boka er også digitalisert: Digital versjonNettbiblioteket.

Litteratur og kilder