Kyss frosken

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Utstillingen ”Kyss Frosken!” på Tullinløkka i 2005 vakte oppsikt, og var unik i sin bruk av byrommet.
Foto: Stig Rune Pedersen (2005)

«Kyss frosken! Forvandlingens kunst» var betegnelsen på en stor utstilling på Tullinløkka i Oslo (mellom bygningene Historisk museum og Nasjonalgalleriet) fra 28. mai til 18. september 2005, i regi av Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design i forbindelse med 100 års-markeringen for unionsoppløsningen i 1905.

Utstillingen involverte nye, midlertidige lokaler på selve Tullinløkka, noe som førte til at bilparkeringen ble fjernet. Særlig vekket et grønt, froskeformet, oppblåsbart lokale oppsikt. Det var denne som ga navn til utstillingen. ”Frosken” ble fjernet rett etter utstillingens slutt, mens en paviljong, kalt Kunsthallen (ut mot Kristian IVs gate), ble stående fram til 2011. Med rivingen av Kunsthallen forsvant siste synlige rest av Kyss frosken-utstillingen på Tullinløkka.

Utstillingen inkluderte også kunstverket Liberté av Lars Ramberg, som besto av tre toaletter i rødt, hvitt og blått. På taket var det skilt med slagord fra den franske revolusjon; frihet, likhet og brorskap. Inne i toalettene var det installert høyttalere som spilte lydopptak av Franklin D. Roosevelt, Charles de Gaulle og kong Haakon VII. Toalettene ble i 2014 satt opp igjen i Spikersuppa, på området der restauranten Saras Telt tidligere holdt til.

”Kyss frosken!” skapte debatt, men ble samtidig det mest besøkte kunstarrangementet noensinne i Norge basert på samtidskunst. Det var også unikt i sin bruk av byrommet.

Galleri

Kilder og litteratur