Landsteila
Landsteila ligger på Steilene, en øygruppe på vestsiden av Nesodden i Indre Oslofjord. Nærmest fastlandet ved Alværn ligger Landsteilene som nå er forbundet med Persteilene med en smal fylling. Utenfor Landsteilene og Persteilene ligger Storsteilene, Knerten og helt ytterst Fyrsteilene.
Navnet Steilene kan være en forenkling av Steileholmene, et navn som kan tyde på at kan ha vært rettersted i eldre tid. Rundt 1800 skal det ha bodd en fiskerfamilie på Steilene, trolig på Landsteilene eller Persteilene. I 1837 ble fyret på Fyrsteilene etablert og i 1865 viser folketellingen at det til sammen bodde 21 mennesker på øyene.
Fra 1800 og til slutten av 1960-tallet var øyene forbudt område for allmenheten, da var det oljevirksomhet der. Mineralolje ble gjennom forrige hundreår en stadig viktigere energikilde og Kristiania hadde et stadig voksende behov for energi. All olje måtte importeres fra utlandet og det ble behov for en lagerplass nær byen. I 1890 kjøpte petroleumshandleren A. Hiorth og kompanjonger Landsteilene og Persteilene og anla et oljelager der. Virksomheten til firma A. Hjorth ble ved århundreskiftet overtatt av Østlandske Petroleumskompagni som i 1953 ble innlemmet i Esso. Allerede ved oppstartingen av oljevirksomheten på Steilene ble det gjort store entringer på øyene, skogen hugget ned og kaianlegget bygget. Mellom Landsteilene og Persteilene ble det bygget bro. Nye hus ble reist, og en tønnefabrikk kom til.
Mot slutten av 60-årene la Esso ned virksomheten og overdro øyene til Nesodden kommune. På Landsteila gikk en gjeng ildsjeler i gang med å ta vare på kaiområder og bebyggelse som sto igjen.
Steilene kystkultursenter
Nesodden kystlag og flere frivillige organisasjoner har gjort avtaler med kommunen for å drifte stedet. De siste 25 årene er det lagt ned utallige dugnadstimer for å holde Landsteila ved like. Dypvannsbrygga på Landsteila er i tre og er unik i sitt slag i Oslofjorden. Brygga er fremdeles i bruk takket være innsatsen til Nesodden Kystlag. «Tapperiet», den gamle «tremønede bygningen» på Landsteila, er vedlikeholdt og inneholder i dag velutstyrt verksted, kjøkken og overnattingsplasser. Landsteila fungerer i dag som et møtested, ikke bare for medlemmer i Nesodden kystlag, men for folk med interesse for kystkultur og kanskje spesielt for de med interesse for større trebåter, på grunn av de gode kaiforholdene. Mange båter er restaurert og reddet på Landsteila, og mange drømmer er realisert takket være fasilitetene og miljøet kystlaget har opparbeidet. Trygve «Tryggen» Larsen, Forbundet Kystens høvedsmann, er en av ildsjelene som har vært viktig for å redde Landsteila fra å bli revet og som har introdusert mange for Kystkultur på Landsteila. Uten engasjementet til disse ildsjelene ville antakeligvis ikke Landsteila og anlegget rundt stått som i dag. Da ville viktig kystkultur og ikke minst industrihistorie ha gått tapt.
Adopter et kystkulturminne
Nesodden Kystlag har i forbindelse med Forbundet KYSTENs prosjekt adopter et kystkulturminne adoptert Landsteila. Målet med adopsjonen er å fortsette det gode arbeidet for å holde dette anlegget ved like og gjøre det tilgjengelig for folk som ønsker å ha et sted for å kunne jobbe med blant annet trebåter.
Kilder
- Steilene og Ommen i et historisk perspektiv, Follo museum 2004.
- Informasjonsskriv fra Nesodden Kystlag til Forbundet KYSTEN, juni 2013.