Lauritz Bryhn
- Se også Lauritz Guttorm Bryhn.
Lauritz Gunerius Bryhn (født 8. mai 1912 i Romedal, død 15. januar 1994) var gardbruker og statspolitikonstabel.
Han ble konfirmert i Hamar kirke, og etter middelskole tok han eksamen artium ved latinlinja på Hamar katedralskole i 1932. Han tok så landbruksskole og avtjente verneplikten i 2. Artilleriregiment.
I 1933 ble han bestyrer av morssidas gard Løken i Romedal. Dette fortsatte han med til og med desember 1941, bortsett fra en periode til sjøs i 1938 og noen måneder under felttoget 1940 der han kjempet i Gudbrandsdalen og Romsdal.
Bryhn meldte seg inn i Nasjonal Samling 28. oktober 1940 og sto i Hirden. På et NS-møte høsten 1941 fikk han høre om at de ønsket flere NS-medlemmer i Statspolitiet, og etter et kors kort i desember 1941 begynte han i Statspolitiets radio- og flygebladavdeling i januar 1942. Han deltok blant annet med arrestasjoner under lærerstriden og holocaust. I mellomtida satt han 8 dager fengslet grunnet dårlig vakthold under sabotasjeaksjonen mot Statspolitiet 21. august 1942.
Etter det voldsomme 1942 gled Bryhn ut av NS-bevegelsen. Fra oktober 1942 jobbet han i Kriminalpolitiet. På slutten av 1944 sendte han følgende brev:
Da jeg er blitt stillet valget mellom å betale skyldig kontingent til Nasjonal Samling, kontingenten for året 1944, eller å meldte meg ut av partiet, gjør jeg herved det siste. Grunnen til at jeg gjør dette, er at jeg har sett så altfor mange eksempler på hvor mange dårlige og bedragerske medlemmer det er til at jeg kan forsvare ovenfor min samvittighet lenger å stå som medlem av partiet. | ||
Utmeldingen ble godkjent, hvilket ikke var en selvfølge. Lagføreren hans bemerket at «Bryhn har i lengere tid, har jeg hørt, vært nærmest jøssing [...] etter hvad jeg hører gjennom andre kf. [kampfeller] er han no tapt for oss».
Under landssvikoppgjøret erkjente Bryhn seg straffskyldig på alle fire tiltalepunkter:
- Medlemskap i NS og Hirden
- Jobben i Statspolitiets radio- og flygebladavdeling
- Diverse arrestasjoner i Statspolitiet, blant annet under lærerstriden
- En anmeldelse og arrestasjon av en snekker som han observerte med rødt, hvitt og blått bånd
Han ble den 6. juni 1946 dømt til tvangsarbeid i 2 år og 6 måneder, ti års rettighetstap og 50 kroner i saksomkostninger. Retten anførte én omstendighet i skjerpende retning og fem momenter i formildende retning. Etter å tidligere ha sittet i varetektsfengsel, avsonet Bryhn sin dom i Ilebu fengsel fra juli 1946 til juni 1947.
Kilder og litteratur
- Landssvikarkivet, Oslo politikammer, dom 1091 – Lauritz Gunerius Bryhn, dok. 3, 9, 16, 25, 31
- DIS-Norge gravminnedatabase