Leif Høghaug

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Leif Høghaug (født 6. juni 1974 i Tingelstad i Gran kommune) er litteraturviter og forfatter.

Leif Høghaug vokste opp i TingelstadHadeland, og etter videregående flyttet han til Oslo for å studere litteratur på Universitetet. Han tok hovedfag i litteraturvitenskap og er utdannet litteraturviter.

Han har jobbet som litteraturkritiker og oversetter samt vært redaktør for flere bøker. Han har undervist ved Universitetet i Oslo og Forfatterstudiet i Bø i Telemark, han har skrevet bokanmeldelser samt essays for en rekke aviser og tidsskrifter, og i årene 2010-2015 arbeidet han som redaktør i Bokvennen forlag.

Som 17-åring fikk han sitt første dikt på trykk i tidsskriftet Vinduet og siden har han skrevet. Den siste boka hans; Kælven fra 2019, er skrevet på Hadelandsdialekt. Han lar seg inspirere av mange, og når det gjelder å skrive på dialekt, er han takknemlig for at blant andre Alf Prøysen og Vazelina Bilopphøggers har bidratt til at norske dialekter blir tatt på alvor. En annen inspirasjon er Vinje, som også sto for noe av det samme.

Da han var liten, hang Kulturuke-diktet av Jan Erik Vold på kjøkkenveggen hjemme og Leif var facinert av den rare ordleken. I tenårene ble han nysgjerrig og facinert av Terje Johanssens dikt. Jeg leste han, og skjønte ingen ting, men det var så flotte ord, så visuelt for øyet, sier han i et intervju i avisa Hadeland 22. august 2012. Senere har Høghaug blitt en av Norges fremste Terje Johanssen-kjennere, og han var med å starte Terje Johanssen-dagene i Gran, som blir videreført i en årlig litteraturfestival på Hadeland.

Leif Høghaug debuterte som skjønnlitterær forfatter i 2012 med diktsamlinga Fama.

Han bor i dag (2020) med kone og sønn på småbruket Høghaug, som er farens barndomshjem.

Bibliografi

  • Fama. Dikt. Kolon forlag, 2012.
  • Kommunion. Dikt. Samlaget, 2017
  • Pedagogikk. Dikt og prosa. Forlaget Beijing, 2019
  • Kælven. Roman. Samlaget, 2019.

Kilder

Se også