Leirfjord kommune

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Leirfjord»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Leirfjord
1822 Leirfjord komm.png
Basisdata
Kommunenummer 1822
Fylke Nordland
Kommunesenter Leland
Areal 465.22  km²
Areal land 451.94  km²
Areal vann 13.28  km²
Folketall 2 307 (2018)
Grunnlagt 1915
Målform Nøytral
Nettside Nettside

Leirfjord kommune i Nordland fylke omfatter områdene rundt LeirfjordenHelgeland, blant annet de ytre delene av Vefsnfjorden og Ranfjorden samt nordøstspissen av øya Alsta. Mot øst strekker kommunen seg til vannskillet ved Drevjedalen. Den grenser til Hemnes i nordøst, Vefsn i sørøst, Alstahaug i sørvest. Mot vest og nord går grensene i sjøen.

Kommunen oppstod i 1915 ved utskillelse fra Stamnes kommune. I 1964 ble den utvida med områder på sørsida av Ranfjorden som ble overført fra Nesna kommune og Sundøya på Alsta fra tidligere Tjøtta kommune.

Eneste tettsted i kommunen er administrasjonssenteret Leland, med i underkant av 700 innbyggere. Resten av befolkninga bor spredt lands fjordsidene, med tyngdepunkt nord for Leirfjorden.

Opp mot 20 % av arbeidsstokken har sitt virke i primærnæringene. Et lunt klima og skifergrunn gir gode vilkår for jordbruk, og spesielt for husdyrbruk. Fiske var viktig før, men nå drives det mest sesongfiske, og det meste av fangsten ilandføres i andre kommuner. Fiskeoppdrett har blitt utbredt, og som følge av dette har næringsmiddelindustrien mer enn halvparten av industriarbeidsplassene i kommunen.

Kommunen ligger under Nordland politidistrikt, Alstahaug tingrett og Hålogaland lagmannsrett. Den samsvarer med Leirfjord sokn i Nord-Helgeland prosti, Sør-Hålogaland bispedømme.

Personer fra Leirfjord

Nils Mørk var poståpner i kommunen fra 1945 til 1980.

Se også

Litteratur og kilder

Denne siden er en spire.
Du kan hjelpe den
til å vokse seg
stor og sterk!
Quercus robur1 ies.jpg
Denne sida er ei spire.
Du kan hjelpe henne
til å vekse seg
stor og sterk!