Lilløyplassen (Bærum)

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Lilløyplassen Naturhus»)
Hopp til navigering Hopp til søk

Lilløyplassen, ytterst på Oksenøya (Lilløya) i Bærum, var en plass under gården Fornebu. Nå er det Lilløyplassen Naturhus som holder til her.

Første etasje av bygningen eksisterte ved en registrering i 1750, mens andre etasje ble lagt til i 1932-33. Bygningsmassen har gjennom årene inkludert en låve (revet ca. 1932), et uthus, hovedhuset og tre drivhus. Kun hovedhuset og uthuset er igjen i dag. Hovedhuset er i prinsippet en horisontaldelt tomannsbolig med råkjeller og et stort loft.

«Lilleøen» ble drevet som gartneri fra 1936 til 1983 av Kristian Bonde Rasmussen, tidligere overgartner ved Oksenøen Bruk. Andre og tredje generasjon av familien Rasmussen bodde på Lilløyplassen frem til 1994.

Norsk Ornitologisk Forening inngikk bruksavtale med Statsbygg etter nedleggelsen av Fornebu flyplass, og huset er fra 2005 eid av Direktoratet for Naturforvaltning. Bærum kommune står som forvaltnings- og reguleringsmyndighet for området.

Huset ligger idyllisk til i et gammelt beite- og kulturlandskap lokalisert på tørr og kalkrik bergrunn i et klimatisk meget gunstig område. Her finner vi naturtyper som tørreng, hagemark, sivskog, våtmark ved sjøen, strandeng og ulike elementer av skog. Alt dette samt den geografiske plasseringen innerst i Oslofjorden har lagt grunnlaget for en artsrikdom trolig uten sidestykke i Norge. Her er siden begynnelsen av 1990-tallet registrert et meget stort antall arter av karplanter, fugler og insekter. En del av disse funnene er rødlistearter. Fornebu har i mange år vært et kjerneområde for ornitologene for studier og ringmerking av fugl.

Lilløya naturreservat ble opprettet i 2008.


Koordinater: 59.89405234244295° N 10.599126296997042° Ø

Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Lilløyplassen (Bærum) er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.