OL på Lillehammer 1994

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Lillehammer-OL»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Bilde fra åpningsseremonien under Lillehammer-OL, 12. februar 1994. Hellas marsjerer inn som første deltakernasjon.

De 17. olympiske vinterleker fant sted i Norge fra 12. til 27. februar 1994. Arrangørby var Lillehammer, men det ble også avholdt konkurranser i Gjøvik (16 ishockeykamper i Gjøvik olympiske fjellhall), Hamar (lengdeløp i skøytearenaen Vikingskipet og kunstløp i Nordlyshallen, også kalt Hamar Olympiske Amfi etter lekene), samt alpine øvelser i Hafjell i Øyer og Kvitfjell i Ringebu. Lekene på Lillehammer var de andre olympiske vinterleker som ble avholdt i Norge (Oslo arrangerte OL i 1952).

Norges Olympiske Museum ble etablert i Håkons hall på Lillehammer i 1997, og dekket både Lillehammer-OL og den øvrige OL-historien, med vekt på den norsk deltakelsen. I 2016 ble museet flyttet til Maihaugen.

Åpnings - og avslutningsseremoniene

Billett til åpningsseremonien, som fant sted i Lysgårdsbakkene 12. februar 1994.
Foto: Stig Rune Pedersen

Både åpnings- og avslutningsseremoniene fant sted i Lysgårdsbakkene (skihoppanlegget). Medaljeseremoniene fant sted på Stampesletta.

Den olympiske ild ble tent av kronprins Haakon, etter at den ble brakt til arenaen av Stein Gruben med et skihopp. Lekene ble offisielt åpnet av kong Harald V. Den olympiske ed avlagt av Vegard Ulvang på vegne av utøverne. Komponisten Arne Nordheim laget musikk til både åpnings- og avslutningsseremoniene. Egil Monn-Iversen var musikalsk ansvarlig for seremoniene, og skrev også inntogsmarsjen.

Lekene ble erklært offisielt avsluttet av IOCs president Juan Antonio Samaranch under avslutningsseremonien 27. februar. Konferansierer under begge seremonier var Liv Ullmann og Thor Heyerdahl.

Aftenpostens journalist Sissel Dahle beskrev åpningsseremonien slik i avisens utgave 13. februar 1994 (utdrag):

Og her var alle ingredienser i en olympisk arena. Her var flagg, kubjeller, malte fjes og sluskehatter. Men da fallskjermhopperne foldet ut det norske flagg over Lillehammer 94 ble det så underlig stille, klumpen i halsen vokste og tårene sprengte på. Nei, dette var ikke noe glittershow. Åpningsseremonien ble en begivenhet som appelerte til hjertet, verdigheten og den ekte gleden og stoltheten.

Medaljevinnere

Norge tok ti gull-, elleve sølv- og fem bronsemedaljer. Russland tok flest gullmedaljer (11). 22 ulike land tok medaljer under lekene av i alt 67 deltakende.

De norske gullmedaljene ble vunnet av Johann Olav Koss (3), Bjørn Dæhlie (2), Espen Bredesen, Fred Børre Lundberg, Lasse Kjus, Stine Lise Hattested og Thomas Alsgaard.

Galleri

Kilder og litteratur

Eksternt stoff