Lilly Minora Tuman
Lilly Minora Tuman, inntil 3. januar 1935 Lillly Minora Andersen, (født 3. februar 1913 i Fredrikstad, død 28. oktober 2016) har arbeidet på kontor, undervist i pianospill, reist og vært sterkt engasjert i misjonsarbeidet. På 103-årsdagen bestod etterslekten av en datter og en sønn, tre barnebarn og sju oldebarn. Hun var da bosatt på Fjeldberg sykehjem i Fredrikstad.
Ved dåpen i Vestre Fredrikstad kirke 2. mars var familien som allerede telte tre medlemmer bosatt i Valhallsg. 10. Faren var handelsbetjent Ole Markus (f. 1881) fra Hvaler, moren Margit Signora (f. Jensen i 1897) og broren Leif Wilhelm (f. 1910). Leif Wilhelm deltok forøvrig i slepebåtaksjonen 8. februar 1945. I 1915 flyttet familien til Arups gate i Glemmen. En av barndommens lekeplasser som ga gode minner var Bratliparken, akkurat som turn og danseskole. Da Lilly Minora var en tenåring døde moren, og det var et hardt slag. Moren hadde et godt musikkøre, noe som har gått i arv i familien. Lilly Minora underviste selv i pianospill i flere år, og spilte også på møter i Filadelfia i en periode, og datteren Wenche er klaverpedagog. Følgende delte jubilanten med journalisten Boe Johannes Hermansen i 2016:
- «Musikkøret har jeg nok arvet fra mor, som kunne sette seg ved pianoet etter at hun kom hjem fra konserter og spille fremføringene som hun hadde hørt – uten noter.»
Da moren døde var hun allerede godt i gang med utdannelsen sin, først syv år på pikeskolen i Cicignongaten, før hun gikk videre på middelskolen og handelsgymnaset. Utdannelsen ledet til kontorjobber, blant annet for Ivar A. Larsen som hun etterhvert giftet seg med. Mellom barna Dagfinn og Wenche var det fire år, og når de hadde blitt store begynte Lilly Minora å arbeide i bokholderiet til Ryens utstyrsforretning. Fra 1985 bodde hun i en leilighet i Huthsgate på Holmen, senere noen år på Holmen eldresenter. Et lårbensbrudd etter at hun fylte 100 gjorde at hun flyttet til sykehjemmet.
Hun likte å reise, og reiste rundt i Europa, til Solgården i Spania og besøkte Kina da hun nærmet seg 90-årsdagen. Andre viktige engasjementer for Lilly Minora var misjonsarbeidet, hun var et mangeårig medlem av Prestegårdens Santalforening inntil den ble lagt ned, og var også aktiv i foreningen for speidermødre. I alle år har hun løst kryssord.
Kilder og litteratur
- Vestre Fredrikstad, Ministerialbok nr. I 6, 1894-1914, s. 364. Dåp, kvindekjøn nr. 18.
- Notis om navneendring på side 4 i Smaalenenes Social-Demokrat 8. januar 1935.
- Hermansen, Boe Johannes: «Hun er en av byens eldste innbyggere» på side 40 i Fredriksstad Blad fredag 29. januar 2016.
- Hermansen, Boe Johannes: «Minneord, Lilly Tuman» på side 27 i Fredriksstad Blad onsdag 2. november 2016.
- Lilly Minora Tuman i Historisk befolkningsregister.
På Lokalhistoriewiki skriver vi artikler om hundreåringer. Vi oppfordrer historielag og enkeltpersoner til å bli med på denne dugnaden. Vi ønsker både bilder og tekst om personene. Flere artikler og bilder finner du i denne alfabetiske oversikten. |