Madshus Skifabrikk

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Madshus skifabrikk»)
Hopp til navigering Hopp til søk

Madshus Skifabrikk er i dag Norges desidert største skifabrikk med rundt 100 ansatte og fabrikk med lager på Biri i Gjøvik kommune.

Den ble startet av M. J. Madshus, som gjennomførte prøvedrift av skifabrikk på låven hjemme på gården Madshus i Vardal. Han konstruerte maskiner til dette som ga ham store produksjonsfordeler. I 1908 begynte han å produsere ski i Gjøvik sentrum. Han kjøpte i 1916 eiendommen Gjøvik Vognfabrikk og utviklet sin virksomhet til den i 1934 var Norges største skifabrikk med 20-25 ansatte og opptil 40 i de travleste tider på vinteren.

Men fabrikken brant, og han ville bygge nytt. Han og kommunen ble ikke enige om noen egnet tomt, og Madshus flyttet til Lillehammer i 1938. I denne forbindelse var det flere av de ansatte som ikke ønsket å følge med, så de startet sin egen fabrikk, Gjøvik Skifabrikk. På Lillehammer holdt skifabrikken på til den på begynnelsen av 1970-tallet fikk et tilsvarende problem med kommunen som de hadde hatt på Gjøvik: de ble ikke enige med kommunen om ny plassering. Da gikk veien tilbake til Gjøvik, nærmere bestemt Biri, og i april 1973 kunne ny og moderne storproduksjon av både treski og de nye glassfiberskiene starte opp.

I 1976 startet en serie med eierskifter for fabrikken. Men Madshus hadde blitt et verdenskjent navn som ble beholdt av alle nye eiere. Først ute var Moelven Industrier, som kjøpte bedriften i 1976 til de i 1988 solgte til amerikanske K2 Sports inc. I løpet av de siste årene før 2017 var det flere amerikanske eiere inne i bedriften før Kohlberg & Company overtok.

Kilder og litteratur

  • Opprinnelig artikkel er skrevet av Svein Erik Strande, som bygger på:
    • Hemstad, Sigbjørn: Gjøvik og Totens Industrihistorie.
    • Wikipedia
    • Vestopland 22. juni 1934
    • Oppland Arbeiderblad 7. oktober 2011, 7. april 1973 og 8. september 2017.