Martin Rønne

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Faksimile fra Aftenposten 17. mai 1932; utsnitt av omtale av Martin Rønne ved hans bortgang.

Martin Richard Rønne (født 15. september 1861 i Vang, død 15. mai 1932 i Bergen) var sjømann, seilmaker og deltaker i flere polarekspedisjoner, blant annet Roald Amundsens sydpolekspedisjon 1910-1912.

Familie

Martin Rønne var sønn av Peter Edward Rønne (1830-1912) og Torborg , født Neumuth (f. 1834), og var gift med Maren Gurine, født Gulliksen (1863-1936). Blant barna var Finn Rønne (1899-1980), som ble polarutforsker.

Liv og virke

Martin Rønne var født i Vang, men vokste opp i Mandal. Som 14-åring dro han til sjøs som matros på flere seilskip, før han vervet seg til det Sjømilitære korps i Horten. Etter noen år som underoffiser dro han til sjøs igjen fra 1894 til 1899. Han startet deretter som seilmaker ved Karljohansvern i Horten.

Roald Amundsen hyrte Rønne i 1909 til sin polarekspedisjon (opprinnelig tenkt til Arktis, senere endret til Antarktis), der han fikk ansvar for alt seilduksutstyr, herunder bekledning og telt. Han sydde blant annet teltet som senere ble med til Sydpolen og etterlatt der (som Scott fant). Rønne ble på «Fram» mens landpartiet overvintret ved Hvalbukta og reiste til Sydpolen.

Etter Sydpolekspedisjonen fortsatte Rønne som seilmaker i Horten, men holdt kontakten med Amundsen. Han deltok som seilmaker 1918-1920 på Amundsens ekspedisjon med «Maud» gjennom Nordøstpassasjen. Da «Maud» ankom Nome i Alaska i 1920 forlot han ekspedisjonen og dro hjem.

I 1925 deltok han på nytt i en Amundsen-ekspedisjon. Han dro til Ny-Ålesund på Svalbard for å hjelpe til med forberedelsene til forsøket på å fly til Nordpolen med de to flybåtene N24 og N25, igjen som seilmaker med ansvar for mye av ekspedisjonens utstyr. I 1926 deltok han i forberedelsene til Amundsen-Ellsworth-Nobile Transpolar Flight med luftskipet «Norge» over Nordpolen til Alaska.

I Ny-Ålesund traff ham amerikaneren Richard Byrd, og sa ja til deltakelse i hans første antarktiske ekspedisjon 1928-1930. Etter denne ekspedisjonen var Rønne også involvert i forberedelsene til Byrds andre ekspedisjon, men døde i Bergen i 1932, under et besøk hos en sønn, før den hadde startet.

Ettermæle

Martin Rønne er gravlagt på Horten kirkegård.
Foto: Stig Rune Pedersen (2022)

I et minneord over Martin Rønne, skrevet av polarforsker, professor Harald Ulrik Sverdrup på forespørsel fra NTB og trykket i blant annet Morgenbladet 18. mai 1932, ble han beskrevet slik (utdrag):

Tross sine 71 år var han så ung av sinn, så optatt av alt han oplevet, så villig til å reise ut på nye eventyr at vi vanskelig kan fatte at han er borte. Martin Rønne var polarseilmaker, slik som Lindstrøm er polarkokk. ... Det var to egenskaper som gjorde Rønne til en udmerket mann for en ekspedisjon. Han var fremragende fingernem og flittig, han var ikke bare seilmaker, men han behandlet sin nål som en virtuos og kunde sy alt mulig: Telt, hundesleder, skistøvler, vindtrekk og skinnklær, og han kunde ikke sitte arbeidsløs. ... Men hans annen egenskap var enda mere verdifull: Hans strålende og uopslitelige humør.

Rønne ble bisatt fra Møllendals kapell i Bergen 20. mai 1932. Han ble kremert i Bergen og urnen ble senere satt ned på Horten kirkegård. Titlene polarfarer og seilmaker er benyttet på gravminnet.

En gate i Horten er oppkalt etter ham, Martin Rønnes gate.

Kilder

Motiv fra Martin Rønnes gate i Horten.
Foto: Lars Egil Sørdal (2022)