Moss Glasværk

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra Moss Glassverk)
Hopp til navigering Hopp til søk

Moss Glasværk var et glassverk på Jeløya i Moss kommune som var i drift i årene fra 1898 til 1999. Det ble bygget i Helgerødgata 10- 12 av norske bryggeriinteresser i samarbeid med Liljedal Glasverk i Sverige, hvor norske bryggerier også var medeiere. Ledelsen og de fleste glassblåserne kom også fra Sverige. I 1913 ble Moss Glasværk slått sammen med Laurvik Glassverk i Larvik (nedlagt i 1926) og Bergen Glasværk (nedlagt 1927).

Etter dette var Moss Glasværk Norges eneste flaskeglassverk. Bedriften produserte glassemballasje (flasker og konservesglass), senere også plastemballasje (flasker, bokser, begre m.m.) til nærings- og nytelsesmiddelindustrien. Bedriften hadde på det meste over 600 ansatte, svært mange av dem med svensk bakgrunn.

Glassverket bygget åtte store hus med leiligheter for arbeidere og funksjonærer på selve glassverkområdet. Ved folketellingen i 1910 bodde det hele 214 mennesker i disse husene, derav 106 voksne og 108 barn. Av disse var 56 født i Sverige. Tre av disse boligene finnes fortsatt. Den østligste ble kalt «Gullhøna», trolig fordi gården var den første som fikk innlagt vannklosett, varmtvannsbereder og badekar. De andre fem husene, som lå rundt et tun på østsiden av de gjenværende, ble senere revet fordi glassverket skulle utvides.

Etter krigen ble det også bygget eneboliger og tomannsboliger for glassverkarbeiderne på vestsida av Bellevue idrettsplass. De ansatte hadde også sitt eget idrettslag.

Bedriften ble i 1989 overtatt av det svenske PLM-konsernet (PLM Moss Glassverk). Året etter ble den gamle administrasjonsbygningen i Cort Adelers gate 8 solgt. Etter å ha feiret 100 årsjubileum i 1998, ble bedriften lagt ned det følgende året, som Norges siste glassverk. Fabrikkanlegget ble revet i 2002. Nå er alle spor etter fabrikken borte, bortsett fra administrasjonsbygningen i Cort Adelers gate 8, den tidligere direktørboligen Liljedahl i Helgerødgata 57 og tre av de åtte arbeiderboligene i Bråtengata. Resten av området er bebygget med boligblokker.

Kilder


Koordinater: 59.43348° N 10.64779° Ø