Nitelv bru (Lillestrøm)

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Nitelv bru (Skedsmo)»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Nitelv bru - eller Nybrua - sett mot Lillestrøm.

Nitelv bru i Lillestrøm var en smal fagverksbru som ikke tillot at større biler kunne møte hverandre. Den ble fra starten bare kalt Nybrua, og det er fortsatt det vanligste navnet. Brua ble påbegynt i 1910 og fullført i 1911 som første del av veianlegget Lillestrøm-Furuset. Her den ble koplet sammen med veien som inntil da bar navnet Strømsveien, men som etter hvert måtte døpes om til Gamle Strømsvei. Veien vi i dag kaller Strømsveien ble som helhet ferdig til bruk rundt 1920.

Bruanlegget over Nitelva inkluderte en lang fylling fra Jenseberget som ble anlagt med sprengstein fra det samme berget. På fyllinga plantet veivokteren Brede Andresen (f. Nes 02.07.1855, d. Strømmen 12.06.1924) en bjørkeallé som sto helt til den gamle fagverksbrua rundt 1970 ble erstattet med den nåværende betongbrua.

Nitelv bru under anlegg, sett fra Jenseberget 1910.
Nitelv bru sett fra Jenseberget 1920. Nasjonalbiblioteket.
Nybroen over Nitelva. Nasjonalbiblioteket.
Nitelva og Jenseberget sett fra fly under flommen 1967.
Ny Nitelv bru med den gamle midlertidig i bruk som gangbru.
Nitelva, Svelle og Øyeren. Flyfoto tatt fra Skjetten.
Sagelvas utløp i Nitelva ved Skjærva. I bakgrunnen ses Nybrua helt til venstre.
Utsikt fra Rælingen mot Nitelva med Nybrua i bakgrunnen. Lillestrøm ligger til høyre. Bildet er hentet fra Nasjonalbibliotekets bildesamling.
Kjeller sett fra Jenseberget ved Nitelva.

Litteratur

  • Stefferud, Alf og Steinar Bunæs: Strømmen I. Historier om stedet og folket. Utgitt av Sagelvas Venner og Strømmen Vel. Strømmen 2009.