Kornsjø

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Nordre Kornsjø»)
Hopp til navigering Hopp til søk

Kornsjø er en betegelse på tre sterkt forgrenede innsjøer, hvorav bare den ene, Nordre Kornsjø delvis ligger i Norge, på grensen mellom Halden kommune i Østfold og Tanums kommun i Sverige. Slik er Nordre Kornsjø en grensesjø mellom Norge og Sverige.

Den ligger 141 moh. og har et flateareal 9 km², herav 2,8 km² i Norge. De to øvrige er Mellan og Södra Kornsjön, beliggende i Sverige.

På svensk side ligger også Nordre Kornsjø på grensen mellom Bohuslän og Dalsland. Dette medførte at som en følge av at Danmark-Norge ved freden i Roskilde avsto blant annet Bohuslän, måtte den nye grensen til Norge defineres på strekningen fra Nordre Kornsjø og til Iddefjorden. Dette ble bestemt gjennom Grensetraktaten av 1661 som ble undertegnet på gården Nasslebacka i Naverstads socken (i dagens Tanums kommun).

Nordre Kornsjø dannet også utgangspunktet for grenseoppgangen gjennom Grensetraktaten av 1751 for den resterende del av grensen mellom Norge og Sverige, og grenserøys nr. 1 er plassert på Hisøya i Nordre Kornsjø.

Innsjøen har også gitt navn til tettstedet Kornsjø. Stedet har hatt Kornsjø stasjonSmålensbanen, stasjonen er nå nedlagt og mellomriksveien Fv. 101 (Halden)-Søtholmen-Ed. Stasjonsbygningen, fra 1900, tegnet av Paul Due er fredet og er idag kunstsenter. Det var også tidligere tollstasjon i samme bygning.

Kilder


Koordinater: 58.9193° N 11.6570° Ø