Norske Skog

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Norske Skogindustrier»)
Hopp til navigering Hopp til søk

Norske Skog (fullstendig navn: Norske Skogindustrier) er en av verdens største papirprodusenter. Dagens konsern ble grunnlagt som Nordenfjelske Treforedling, og den første avispapirfabrikken åpna i 1966 på Skogn. Navnet Norske Skogindustrier ble tatt i bruk i 1972, etter oppkjøp av Van Severen i Namsos og Ranheim Papirfabrikk i Trondheim året før. Norske Skog, som firmaet raskt ble kjent som, overtok også en rekke andre bedrifter.

I 1989 ekspanderte konsernet stort da Norske Skog kjøpte opp Tofte IndustrierHurum, Follum FabrikkerRingerike og Saugbrugsforeningen i Halden. Union Fabrikker i Skien ble overtatt i 1999, etter at Norske Skog hadde vært hovedaksjonær siden 1985. Det meste av trelastvirksomheten ble i 1999 solgt til Moelven Industrier. Norske Skog har også produksjon i flere andre land.

I 2003 begynte en nedgangstid i papirindustrien. I 2006 ble Union i Skien nedlagt, da etter store protester, mens Follum Fabrikker ble nedlagt i 2012. I 2017 innledet Norske Skog gjeldsforhandlinger med sikrede og usikrede kreditorer som følge av akkumulert gjeld på 6,4 milliarder kroner. Alle konsernets bedrifter på flere kontinenter stod dermed i fare for å bli nedlagt. Mens Norske Skogs drift i seg selv ble beskrevet som lønnsom, ble det påstått at rentebelastningen fra lånene var for tung. Forhandlingene tok derfor sikte på å konvertere kreditorenes gjeld til aksjer. Gjennom flere måneder gikk flere restruktureringsforslag frem og tilbake mellom aksjonærer, usikrede kreditorer og sikrede kreditorer, helt til det i november 2017 ble klart at den største sikrede kreditoren hadde besluttet å oppgi forhandlinger og tiltre pantet sitt i Norske Skogs driftsmidler.

Så vel sviktende etterspørsel etter Norske Skogs produkter som stadig verre gjeldssituasjon i Norske Skog viste seg også i fallende aksjekurs over mange år. På det meste var kursen notert på over 200 kroner. I november 2017 nådde den et historisk bunnivå på tjue og et par øre. Dermed var aksjens markedsverdi redusert med vel -90 prosent fra 2,84 kroner ved nyttår.

Kilder


Annonse fra Fotograf Behrends i Indtrøndelagen 17.1. 1913.jpg Norske Skog er basert på data fra Preus Museums registre over norske fotografer og fotografiske samlinger, som er tilgjengelig på Nasjonalbibliotekets nettsider. Artikkelen er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.
Denne siden er en spire.
Du kan hjelpe den
til å vokse seg
stor og sterk!
Quercus robur1 ies.jpg
Denne sida er ei spire.
Du kan hjelpe henne
til å vekse seg
stor og sterk!