Oseberghaugen

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Osebergfunnet»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Oseberghaugen.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012)

Oseberghaugen er betegnelsen på en gravhaug fra vikingtiden i Slagendalen i Tønsberg kommune i Vestfold, langs fylkesvei 460 (Romsveien). Haugen har i dag navn etter gården den ligger ved (Oseberg), men ble før utgravningene i 1904 kalt Revehaugen.

Etter forberedende undersøkelser i 1902-03 ble det foretatt arkeologiske utgravninger i 1904. Man fant to kvinner gravlagt i et vikingskip, en såkalt dronninggrav, sammen med en rekke kunst- og kulturgjenstander. Funnet kalles gjerne det rikeste fra vikingtiden i Norge. Undersøkelser viser at haugen ble anlagt ca. 834, men gjenstandene er sannsynligvis noe eldre.

Vikingskipet ble restaurert, og er kjent under navnet Osebergskipet. Både skipet og gjenstandene er å finne i VikingskipshusetBygdøy i Oslo. Levningene av de to gravlagte kvinnene, en eldre og en yngre, ble i 1948 ført tilbake til haugen, etter at denne hadde blitt restaurert. I 2007 ble levningene midlertidig tatt ut igjen for å sikre DNA-spor.

Vestfold bondekvinnelag (i dag Vestfold Bygdekvinnelag) satte i 1961 opp en bauta til ære for «Vestfolddronningen» i haugen.

Kilder og litteratur

Bauta ved Oseberghaugen.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012)