Oselver seksæring (Nils Søvik 1920)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
"Ormen Lange" ex "Kari"
Egennavn: "Ormen Lange" ex "Kari"
Båttype Oselver
Lengde 25 fot
Største bredde 6,5 fot
Antallbordganger: 4
Antall rom 3+1
Antall årepar 4
Byggeår 1920
Båtbygger: Nils Søvik
Framdriftsmidler: Årer, Seil, Motor
Motortype Påhengs i brønn
Kommune Bjørnafjorden kommune
Lagstilhørighet: Bragdøya kystlag
Nåværende eier: Jan C. Rosenlund

En ekstra stor oselver, med tre rom, og støtteband i framskuten. Ekstra dype hogde (seil-?)halser. Opprinnelig hadde den kun ett par bøyler av tykk messingstang, til årefester for ett par årer.

Nåværende eier kjøpte båten i 1966. I andre halvpart av 1960-årene satte jeg på tre par hjemmelagde keiper av ospekroker(!), som siden er skiftet ut, dels med tradisjonelle keiper av eikekroker, og dels av limte keiper (slik som enkelte fra Hardanger Fartøyvernsenter)

"Ormen Lange" har vært til fritidsbruk hele tiden, først som regattabåt, siden som turbåt. I 1970-årene utstyrt jeg den med telt og sovelemmer, og bakk halvveis oppe i båten både i fram- og bakskut. Jeg har måttet bygge delvis ny kjøl i flere omganger, etter store skader i 1950-årene. Den fikk sideror ca 1975, bygd om to ganger, og fikk 2013 helt nytt sideror og ny gjengstangbolt (syrefast) til sideroret. Jeg har limt sprukne suer.

Da jeg overtok båten, hadde den en smal bermudarigg på 13 kvm. Jeg lagde først et luggerseil på ca 8 kvm, og så en spririgg på 10,5 kvm ca 1975; ny spririgg på 8 kvm med tillegg av klyver og toppseil under produksjon 2014. I sammenheng med luggerriggen snekret jeg inn bordstumper nederst på halvbanda i framskuten, slik at disse ble et helt band.

Jeg lagde motorbrønn til påhengsmotor i bakskuten i 1990-årene, og elektrisk lensepumpe i kjølrenna rett ved siden av motorbrønnen.

En periode hadde den rundholtgafler på begge sider, men disse ble fjernet da båten skulle få skvettlister og rundholtplate ca 2000. Nytt lemmesett påbegynt 2012, da det også ble snekret inn halvband midt i midtrommet, og delte lastelemmer over dette. Batterikassen til el.-pumpen ble også plassert her.

I 2015 ble båten utlånt til å ro brudepar, og ble i det høvet ustyrt med et fjerde par keiper i framskuten/på slaget.