Oslo Militære Samfund
Oslo Militære Samfund ble stiftet 1. mars 1825 som Christiania Militære Samfund av en gruppe lavere hæroffiserer: kaptein Jacob Gerhard Meydell, som også var den første formann, kaptein Jens Christian Blich og premierløytnant Thomas Edvard von Westen Sydow. Den fikk dagens navn i 1925.
Formålet var og er å utdype interessen for kunnskap om totalforsvaret og de militære vitenskaper gjennom foredrag, diskusjoner og fra 1830 utgivelse av Norsk Militært Tidsskrift.
Foreningen hadde den første tiden sitt møtested på Carstens Hotel i Rådhusgata 26, på hjørnet mot Kongens gate. Kostnadene hos den joviale Johan Henrich David Carstens (1754–1837) ble imidlertid ganske høye, slik foreningen snart flyttet til madam Bergs gård. Ved 25 års jubileet flyttet foreningen sine møter til egne lokaler i Hotel Prinds Carl i Skippergaten 21, men som ble ødelagt i bybrannen 1858.
På generalforsamingen i 1856 ble Meydell, som da hadde blitt generalmajor, og formann i flere perioder mellom 1828 og 1845, oberst Peter Michael Vosgraff samfunnets to første æresmedlemmer.
Bygningen med senklassisistiske og nyromanske stilelementer i Myntgata 3 ble oppført med grunnsteinsnedleggelse 4. oktober 1876 og innvielse 12. november 1878, arkitekt Wilhelm von Hanno og denne har siden vært foreningens faste møtested. I tillegg leies lokalene ut til publikum som selskapslokaler. Biblioteket og salongene har et omfattende portrettgalleri av alle norske konger fra 1814 og av norske offiserer helt tilbake fra midten på 1600-tallet.
Mye av Samfundets virksomhet er foredrag, herunder de årlige foredragene som er redegjørelser om aktuelle saker og tilstand av både forsvarssjefen og forsvarsministeren. Normalt holdes det foredrag hver mandag i tiden oktober-april, i alt rundt 25 møter årlig med foredrag og diskusjonsaftener over varierende emner av militær betydning, samt sikkerhets- og utenrikspolitikk og generelle samfunnsspørsmål.
Etter 1905 har alle de tre norske kongene vært Samfundets høye beskytter.
Samfundet har rundt 1600 medlemmer (2020) og tar opp krigsskoleutdannede offiserer, spesialistbefal, samt norske sivile embets- og høyere tjenestemenn som er eller har vært fast knyttet til Forsvaret.
Kilder
- Foreningens nettsider
- Vår historie, Oslo Militære Samfund
- Oslo Militære Samfund i Oslo byleksikon