Oslo sjøflyplass, Fornebu

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Oslo sjøflyplass, Fornebu, lokalt kjent som Sjøflyhavna ligger ved Rolfsbukta i Bærum. Dette var den første delen av Oslo lufthavn, Fornebu som ble tatt i bruk. Det skjedde i 1939 under navnet Fornebu flyvehavn. Den er i dag en av basene for Fonnafly Sjø.

Mandag 16. april 1939 kl. 0830 lettet DNLs flaggskip Hauk, et Ju-52 sjøfly, som årets første internasjonale avgang. Flyet skulle til København med mellomlanding i Göteborg, og returnerte om ettermiddagen. Reisetiden hver vei var 2 t 50 min. Med dette var Gressholmens epoke som flyhavn over etter å ha vart siden 1927.

Halvannen måned senere, 1. juni, ble landflyplassen tatt i bruk. Sjøflyhavna hadde størst betydning de første årene etter krigen, da sjøfly av typen Sandringham stod for flytrafikken til Nord-Norge før landflyplassene i Bodø og nordover ble tatt i bruk.

I senere år forbindes Sjøflyhavna mest med Sjøflyhavna kro ved strandkanten. Denne restauranten, som hadde vært i drift siden sjøflyhavna ble tatt i bruk, stengte sommeren 2007 for totalrenovering og åpnet igjen 2009.

Samtidig har selskapet Fornebustranda Marina AS planlagt å bygge en småbåthavn for 600 båter i bukta utenfor. Planene omfatter også klubbhus og opplagsplass for Vestfjorden Seilforening og en terminal for båtruten Oslo–Vollen.


Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Oslo sjøflyplass, Fornebu er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.

Koordinater: 59.8932689° N 10.6332690° Ø