Oslo sjømannskirke

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Oslo sjømannskirke ble opprinnelig bygget som sommerbolig for kontreadmiral Børresen 1915-16. Arkitekt var Arnstein Arneberg.
Foto: Stig Rune Pedersen (2013)

Oslo sjømannskirke, Admiral Børresens vei 4 på Bygdøy, var fram til den ble nedlagt i 2015 Norges eneste sjømannskirke. Selve huset ble opprinnelig bygget 1915-16 som sommerbolig for kontreadmiral Jacob Børresen (1857-1943). Arkitekt var Arnstein Arneberg.

Bygningen er i to etasjer med panelte fasader, høyt valmtak tekket med sortglaserte teglpanner. Vinduene er smårutete. Stilen er nordisk nybarokk. Tårn ble tilbygget i 1922. En portnerbolig i samme stil hører til anlegget.

Børresens villa ble omgjort til Oslo sjømannskirke i 1954. Festsal og sakristi ble tilbygget 1961-62 (samme arkitekt). Altertavlen er et trekors med utskjæringer. Kirken har ellers et harmonium samt en kirkeklokke fra Olsen Nauen klokkestøperi i Tønsberg.

Kirken har rundt 200 sitteplasser, og ble drevet av Den Indre Sjømannsmisjon. I 2015 ble det klart av Sjømmannsmisjonen hadde valget mellom å selge kirken eller å innstille driften i foreningen, og man kom til at salg var det mest fornuftige. De oppnådde en pris på 57 millioner kroner, og fikk dermed midler til videre drift av misjonen.

Om den offisielle åpningen i 1954

Faksimile fra Aftenposten 21. juni 1954: Utsnitt av omtale av innvielsen av Oslo sjømannskirke, med kong Haakon VII til stede.

Oslo sjømannskirke ble offisielt innviet 20. juni 1954 med kong Haakon VII til stede. I sin morgenutgave dagen etter omtalte Aftenposten begivenheten (utdrag):

Det ble en høytidsdag for Oslo Sjømannsmisjon i går da innvielsen av sjømannskirken – den eneste av sitt slag på norsk grunn – fant sted i nærvær av Kongen og en rekke innbudne for øvrig. … Den nye sjømannskirke er innredet i admiral Børresens villa som sjømannsmisjonen har innkjøpt.

Kongen ble mottatt ved inngangen av biskop Johannes Smemo, sjømannsmisjonens prest, pastor Jacob Frøen og formannen i Oslo Sjømannsmisjons styre, skipsreder Helmer Staubo. Blant de innbudte gjester såes ekspedisjonssjef Kr. Hansson fra Kirkedepartementet, videre fru Bergljot Børresen, skipsrederne Arne Bjørn Hansen, Sam Marcussen, V. I. Schige og Usterud Svendsen. Behovet for en egen sjømannskirke i havnebyen Oslo har lenge vært nærliggende. Dette ble understreket i sjømannsprest Frøens innledningstale, hvor han gjorde næremere rede for det arbeide som interesserte hadde nedlagt i de siste 50 år.

Galleri

Kilder og referanser

Eksterne lenker

Koordinater: 59.900768° N 10.692993° Ø