Elvebakken videregående skole

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Oslo yrkesskole»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Elvebakken videregående skole.
Foto: Chris Nyborg (2013).

Elvebakken videregående skole ble etablert i Østre Elvebakke ved Akerselva i Oslo i 1921. Den fikk navnet Kristiania Fag- og Forskole for Håndverk og Industri i 1925, og ble så Oslo yrkesskole i 1948. I 1976 ble så navnet endra til Elvebakken videregående skole.

Bakgrunnen for opprettelsen av skolen var behovet for yrkesopplæring som kom med industrialiseringa langs Akerselva. Ny skolebygning med inngang både fra Østre og Vestre Elvebakke ble oppført 1937–1938. kapasiteten ble da på 400 elever. I 1969 tok skolen også over Osterhaus' gate 22, der Borgerskolen og senere Framhaldsskolen for jenter hadde holdt til. Dagens skolebygning ble oppført 2004–2005, og adressa ble da endra fra Østre Elvebakke 2 til Vestre Elvebakke 3 – men skolen har fortsatt inngang fra begge gater. Skolens virksomhet i Osterhaus' gate ble samtidig avvikla. I 2009 var det igjen behov for å utvbide, og det ble bygd nye lokaler i Østre Elvebakke 1.

Skoleåret 2016/2017 var det 1244 elever og 152 ansatte på skolen, som blir regna som en av byens mest populære videregående skoler ut fra søkertall. Yrkesfag står fortsatt sterkt på skolen, selv om flere fag ble flytta over til Sogn yrkesskole etter at den åpna i 1961. Klaus Torgård, som var rektor på Oslo yrkesskole fra 1947, var fram til 1968 rektor for både Sogn og Oslo yrkesskole. Dette har ført til at de to skolene til tider blir blanda sammen, ved at Sogn yrkesskole noen ganger blir omtalt som Oslo yrkesskole. Skolen har i dag også program for studiespesialisering.

Den mest berømte eleven er nok Dronning Sonja, som utdanna seg i kjole- og draktsøm på Oslo yrkesskole. Ellers er det en rekke artister og kunstnere som har utdanning fra denne skolen, som rapperne Elling Øgrim Borgersrud og Aslak Øgrim Borgersrud, tegneserieskaper og illustratør Flu Hartberg og skuespillerne Ulrikke Falch og Andrea Berntzen for å nevne noen.

Litteratur og kilder