Paul Linaae

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Paul Linaae
Foto: fra Carl Lund: Porsgrund 1807-1907/Nasjonalbiblioteket

Paul Linaae, også Paul Sohnwald Linaae (født 1791 i Langesund, død 1866 samme sted) var kunstmaler og som fra 1813 til 1826 virket som forretningsmann i Porsgrunn.

Bakgrunn

Han var sønn av losoldeermann Hans Lund Linaae (1747–1831) og Anne Cathrine Siewers (1750–1840) i Langesund, og var den ynngste av fem barn. Jørgen Linaae (1781–1876) var hans bror.

Han ble i 1824 gift med Marianne Aall (1801–1826), datter av konsul og eidsvollsmann Jørgen Aall (1771–1833). Hun døde allerede etter to års ekteskap, og de fikk ingen barn sammen.

Virke

Fram til 1813 hadde han blitt utdannet og virket som sjøkaptein. Dette året begynte han i Jørgen Aalls virksomhet i Porsgrunn. Han hadde kunsteriske talenter og gjennom sine reiser fikk han anledning til å ta studier i akvarellmaling i Edinburgh i 1816.

Han fikk også anledning til studier ved kunstakademiet i Stockholm, antakelig i 1823.

Han var en etablert forretningsmann i Porsgrunn da han giftet seg med Aalls datter Marianne i 1824, men hun døde etter bare to år og neddgangstidene tvang han da til å gi opp forretningslivet. Han solgte da alt og i de følgende to årene levde han et omflakkende kunstnerliv, hvor han blant annet malte med Hans Gude i Düsseldorf og studerte og malte i Köln, Paris og London i årene på slutten av 1820-tallet. Han hadde også et roligere liv som bokholder og eiendomsbestyrer, blant annet 10 år i Sverige og Nyköping. I løpet av tiden i Sverige fikk han i oppdrag av kronprins Oscar å male den svenske orlogsflåten.

Særlig hans akvareller viser slektskapet med engelsk akvarellmaleri. Hans store produksjon har motiver fra særlig Telemark og Grenlandsområdet, men også fra Hamar, Gudbrandsdalen, Romsdalen og Nord-Norge. Han betraktet imidlertid seg selv som en amatør, men mange av arbeidene er presise i detaljtegningen og har ofte stor kulturhistorisk verdi. Andre arbeider er preget av hastverk, som spontane gaver til slekt og venner.

Ved Jubileumsutstillingen på Frogner i 1914 ble et stort antall av hans arbeider med motver fra Skien, Porsgrunn og Langesund hentet fram.

Hans akvarell «Gausta med Vestfjorden» er eid av Nasjonalgalleriet.

Han døde under et opphold i fødebyen Langesund og er gravlagt på kirkegården til Langesund kirke.

Galleri

Kilder