Prøysen (Ringsaker)

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Prøysenstua»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Husmannsplassen Prøysen (ukjent tegner, fra Ringsaker info-senter)

Prøysenstua, husmannsplassen i Ringsaker som var Alf Prøysens hjemsted, er fra 1860-årene. Den er i de senere år restaurert, og fjøs og låve er bygd opp slik de var da Alf Prøysen ble født 23. juli 1914. Navnet Prøysen kan være en litt ironisk oppkalling etter det tyske kongeriket Preussen, som sto på høyden av sin makt nettopp i 1860-åra, da Prøysenstua ble bygd. Samme stedsnavn finnes også i Aremark og .

Plassen lå under garden Hjelmstad, i grenda langs PræstvegenRudshøgda i Veldre sokn. Den ble drevet så lenge foreldrene til Alf Prøysen levde; faren Olaf Andreassen døde i 1959 og mora Julie Mathiasdatter i 1961.

Alf Prøysen var født til å bli husmann slik som foreldrene og besteforeldrene var, men slik gikk det ikke. Husmannsgutten Alf tok etterkrigs-Norge med storm som dikter og artist. Gjennom utallige opptredener i radio, plateinnspillinger, teateroppsetninger og bokutgivelser ble han meget populær. Som ingen annen skildret han hverdagslivet, han ga sin stemme til arbeidsfolk og til barna. Under lunheten og humoren lå ofte samfunnskritikken, det skarpe blikket for urettferdighet. Husmannsmiljøet preget hele hans liv og diktning.

Arven etter Alf Prøysen er blitt folkeeie. Nye generasjoner møter ham i bøker og barnetimer.

Galleri

Kilder