Rødkleiva

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Rødkleiva i drift.
Den nedlagte bakken i 2009

Rødkleiva er en li i Nordmarka i Oslo, vest for Tryvannshøgda i bakkene mot Sørkedalen. Det var en alpin skibakke i dette området som hadde samme navn.

Rødkleiva var 422 meter lang og hadde et fall på 80 meter og åpnet i 1947 med skitrekk. Den ble utbedret og benyttet til slalåm i OL i Oslo 1952 og anlegget ble i den anledning bygget ut med tribuner og annen nødvendig infrastruktur. Publikum ankom både via Sørkedalen og trikken til Lillevann stasjon. Denne stasjonen var ikke innrettet for store folkemengder, så da omkring 25 000 mennesker skulle hjem etter den første dagen under OL i anlegget, sviktet transportsystemet.

Året etter overdro kommunen anlegget til Skiforeningen som drev dette i 20 år, og installerte nytt heisanlegg, lysanlegg og tidtakingsutstyr. Bakken ble mye brukt og det ble stor slitasje med utbedringsbehov. Skiforeningen så fra seg driftsansvaret i 1973 og sette gikk tilbake til kommunen

Den nedre delen («henget») var svært bratt for vanlige løpere og gikk etter hvert av bruk og stengt i 1970. Hele anlegget ble nedlagt i 1988, da også heisanlegget ble fjernet. I stedet ble Wyllerløypa like nord for Rødkleiva blitt utbygd som en del av Tryvann skisenter. Senere planer i 2004/2005 om å bygge en skiflygingsbakke i Rødkleiva er blitt stanset.

Kilder


Koordinater: 59.9849° N 10.6567° Ø