Raulandsstua

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Raulandstua på Norsk Folkemuseum.
Foto: Olve Utne (2008).

Raulandsstua er ei årestue fra Søre Rauland i Nore og Uvdal kommune, som nå står på NumedalstunetNorsk Folkemuseum. Stua ble opprinnelig reist omkring 1238. I 1895 ble den overført til museet, og i 1899 ble den gjenreist som del av tunet. Dateringa er basert på dendrokronologisk undersøkelse, som viser at tømmeret begynte å vokse omkring år 1000 og at det yngste av det ble felt omkring 1238.

Stue er lafta i nokså grovt rundtømmer. Teknikken er nokså spesiell, og dem kompliserte former for laft som er brukt har fått navnet Raulandslaft etter dette huset. Syllstokkene skiller seg ut i størrelse, form og avslutning, og neste stokkefar har en karakteristisk utskjæring, med et motiv som går igjen flere steder i bygningen.

Huset ble oppført som ei årestue, men i 1730-åra ble det ombygd ved at peis og vinduer ble satt inn. På Folkemuseet ble den gjenreist som årestue, men under arbeidet kom man i tvil om vår åra egentlig hadde vært. Den ble derfor gjenreist uten ildsted. Stuerommet er på nesten 60 m². Det er høyt, noe som er vanlig i årestuer fordi man ville at røyken skulle holde seg over hodehøyde. Det er bare én lysåpning, ljora motdt i taket. Benkene langs veggen er fylt med jord, noe som isolerte overgangen mellom sviller og grunnmur hvor mye kald luft ellers ville sluppet inn.

Det var opprinnelig sval langs fasaden. Deler av svalen er bevart på en gavlvegg, men er mindre innelukka enn den var tidligere. Det var trapp til loftet, eller «ramen», fra svalen.

Ved inngangsdøra er det beitskier som er skåret til som halvsøyler med base og kapitél. De er dekorert med romansk rankedekor, i en stil som minner om 1200-tallets kirkeportaler. En runeinnskrift over døra forteller at «Torgautr Fivil mil gerði», altså at det var Torgautr «den gylne» som lagde portalen. Runene og språket daterer innskrifta til 1200-tallet. Under runene er navnet «J. Roulan» og årstallet «MDCCXXXIIII», det vil si 1734, rissa inn.

Galleri

Kilder

  • Mork, Paal (red.), Norsk Folkemuseum - Friluftsmuseet, By og Bygd 43, Norsk Folkemuseum, 2010.

Koordinater: 59.90653° N 10.68375° Ø