Scandinavian Airlines

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «SAS»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Douglas DC 4 i SAS-drakt fotografert på Værnes 1952, året etter at selskapet ble oppretta.
Foto: Ukjent
Fra 1959 til 1974 brukte SAS franskproduserte Caravelle.
Foto: Ukjent (1959).

Scandinavian Airlines eller SAS er et skandinavisk flyselskap dannet av de nasjonale flyselskapene i Danmark (DDL), Norge (DNL) og Sverige (ABA/SILA) i 1951. Det het opprinnelig Scandinavian Airlines System Denmark-Norway-Sweden, og forkortelsen SAS står for de tre første ordene som raskt ble det uformelle navnet. Senere har navnet blitt forkorta til Scandinavian Airlines, men den opprinnelige forkortelsen ble beholdt.

Eierfordelingen i SAS er 2:2:3, der Sverige har den største andelen. København ble knutepunkt for SAS og foruten innenlandske ruter, opererte SAS til de fleste viktige destinasjoner i Europa og over store deler av verden i siste del av 1900-tallet. Rutene var konsesjonsavhengige, og det medførte både forpliktelser til å fly og rettigheter som gav økonomisk beskyttelse. En av forutsetningene for konsesjon var at SAS som hovedregel skulle ha nasjonal enerett på flygninger til utlandet, slik at andre skandinaviske selskaper bare fikk operere innenlands.

SAS ble blant de ledende europeiske flyselskapene og har hele tiden operert en moderne flyflåte både nasjonalt og internasjonalt. Det var SAS som var pionerselskapet på polarflyvninger mellom Europa og Nord-Amerika med sine DC 7-fly. Teknisk arbeid med flyparken, og sammensetningen av flymannskapene har fulgt denne fordelingsnøkkelen. Norge hadde hovedansvaret for selskapets fly av typene Convair Metropolitan og senere DC 9/MD 80 i Koksaverkstedet på Fornebu.

Etter EUs deregulering av europeisk luftfart fra slutten av 1980-årene, har SAS som de andre store flyselskapene møtt hard økonomisk konkurranse fra nye lavprisselskaper. Det har medført betydelig forandringer for SAS, blant annet ved forpliktende internasjonalt samarbeid i Star Alliance for å utnytte kapasitet og rutenett på en bedre måte. Det betyr at rene SAS-flygninger internasjonalt i dag er langt færre enn i «gullalderen» i 1970- og 1980-årene. I 2002 kjøpte SAS det norske Braathens SAFE og frem til 2007 opererte SAS Region Norge under navnet SAS Braathens på norske innenlandsruter og enkelte ruter til Europa. I 2007 ble SAS delt opp i nasjonale enheter med betydelig selvstendighet, og Braathens-navnet ble borte fra SAS Norge. I 2009 fusjonerte så disse nasjonale enhetene igjen.

SAS flyttet sitt norske hovedkontor fra Oslo sentrum til FornebuveienSnarøya i 1982.


Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Scandinavian Airlines er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.

Koordinater: 59.9077919° N 10.6297947° Ø