Samtale:Indikasjoner på udokumenterte kirker i Telemark
Underavsnitt
Hei, har delt inn listen i litt mindre lister vha overskrifter - om dere ikke er enige, så tilbakestill gjerne :). For min del gjør noe slikt listen litt lettere søkbar. Siri Johannessen (Siri J) 11. aug 2008 kl. 16:13 (CEST)
Enig i underoverskriftene. Fint å få knadd dette litt før evt innlegging av tilsvarende opplysninger for andre fylker og kommuner. Er det aktuelt å legge inn en side om de middelalderske steinkirkene i Telemark på samme måte som for stavkirkene? Det dreier seg om 16 kirker samt evt Mikaelshulen ved Norsjø. Dag Bertelsen (Dageb) 11. aug 2008 kl. 21:56 (CEST)
- For meg virker det logisk å gjøre det du sier, la klar mellomoverskrifter som ikke kommer frem i innholdsoppgaven (se Porsgrunn) :) Siri Johannessen (Siri J) 11. aug 2008 kl. 21:59 (CEST)
Hei - Jeg skjønner at dette er ditt spesialfelt. Fint at du følger opp med steinkirker også. Virkelig solid arbeid du har gjort.
Jeg har et spørsmål til delpunktet om kirkeindikerende stedsnavn - sitatet:
«Det er neppe riktig når det hevdes at de aller fleste av disse navnene har med eiendomsforhold, kirkeveg eller kirkelignende terrengformasjoner å gjøre.» Hvor dokumenteres denne påstanden, i denne delen oppgir du bare egne artikler som kilder såvidt jeg kan se? Men, det ligger kanskje under:« En stor mengde lokalhistorisk litteratur og stedsnavnsregistre.» En ting til - du referere også til navnet Kyrdalen ved Vigdesjå. Nevnt over sier du, men jeg finner det ikke; uteglemt eller må jeg pusse brillene mine? Her spør jeg mest fordi jeg er spesielt interessert og nabo til Kyrdalen.Anne Brit Borgen 12. aug 2008 kl. 14:56 (CEST)
- Dette begynner jo å bli lenge siden, jeg må ha oversett kommentarene dine tidligere. Nei Kyrdalen er ikke nevnt over, men Kyrdalen skal etter det jeg har notert befinne seg i området ovenfor Vigdesjå et sted. Du kjenner det tydeligvis ikke? Som du forstår er jeg skeptisk til dem som hevder at der fleste Kirke-navn har med eiendomsforhold, kirkeveg eller terrengformasjoner å gjøre. Den skepsisen må det være lov å gi uttrykk for. Så kan det jo spørres hvem som har bevisbyrden her, for opprinnelsen er slett ikke klarlagt for de fleste av disse navnene, så en hypotese om at en del av dem kan være knyttet til ukjente kirker, må det være tillatt å lansere. De samme navnene florerer nemlig rundt kjente kirkesteder, både nedlagte og eksisterende kirker. Dag Bertelsen (Dageb) 7. apr 2010 kl. 12:15 (UTC)
Om Kivle i Seljord: Kirke omtalt ved Kirkesletta i Bygdardal
Følgende kommentar ble mottatt via e-post 6. april, og legges ut med samtykke fra avsender:
Under Seljord står det:
"Kivle i Seljord: Kirke omtalt ved Kirkesletta i Bygdardal"Til det er å bemerke: Kirken som sagnet forteller om skal ha stått på Nystaulekra i Kivledalen, ikke i Bygdardalen, som er en øde dal nord for Kivledalen. Dessuten: En slette med navn "Kirkesletten" finnest hverken i Kivledalen eller i Bygdardalen.
Eivind Kivle
(Født og oppvokst få meter fra det aktuelle stedet.)
Kan dette følges opp videre? Siri Johannessen (Siri J) 7. apr 2010 kl. 10:34 (UTC)
- Takk Eivind Kivle for innspill, det er du som kjenner de lokale forholdene og jeg vil rette opp teksten etter dine opplysninger. På hvilken av Kivlegårdene ligger Nystaulekra? Kjenner du til noen kirkeindikerende stedsnavn i nærheten? Jeg kan ikke i øyeblikket gjøre rede for hvor jeg har støtt på navnet Kirkesletta, det kan ha vært i Sentralt stedsnavnregister, men nå har Statens kartverk dessverre begrenset søkemulighetene til dette registeret. Jeg korrigerer nå teksten om kirken på Kivle og supplerer ytterligere hvis du har flere opplysninger. Jeg har nå merket meg at Kivledalen skifter navn til Bygdardal lenger oppe. Si fra hvis du kjenner flere indikasjoner i området enn dem sem er angitt til nå. Dag Bertelsen (Dageb) 7. apr 2010 kl. 12:06 (UTC)
Kirker i Fyresdal
Olav Momrak-Haugan
Flott at du har korrigert og supplert kirkeindikasjonene i Fyresdal (og Valle). Det trengs medvirkning fra lokalhistorikere for å korrigere og supplere opplysningene om kirkeindikasjoner.
Til Finndalen: Jeg foreslår at vi sletter opplysningene om Finndalen fra listen for Fyresdal og beholder omtalen under Valle. Det har jeg allerede gjort, protester hvis du er uenig.
Til Hegland/Brokke: Når et kirkested ligger på en annen gård enn den kirken bærer navn etter, bør muligheten holdes åpen for at det har stått en kirke også på den gården kirken har navn etter, enten en forløper til den kjente kirken eller to parallelle kirker. Det finnes faktisk en god del eksempler på kirker på nabogårder. Når jeg nå ser på kartet, ser jeg at Brokke og Hegland har samme gårdsnummer, Brokke med bruksnummer 1 og Hegland med bruksnummer 3. Hvis Hegland har vært det opprinnelige gårdsnavnet, kan det ha gitt navn til kirkestedet. Så kan kirkestedet etter en bruksdeling ha blitt liggende på Brokkes grunn og dermed har kirkestedet blitt omtalt dels som Brokke, dels som Hegland. Kan det være en mulig forklaring? Men er det ikke litt rart at Brokke har fått bruksnummer 1, hva var det opprinnelige gårdsnavnet? Jeg foreslår følgene omtale av Hegland/Brokke under ”Andre indikasjoner”: Det dokumenterte kirkestedet Hegland ligger på nabogården Brokke. Det kan tenkes at Brokke tidligere har vært en del av en større gård med navnet Hegland, men det kan også tenkes at det en gang kan ha stått kirke på det som i dag er gården Hegland. Hva synes du om en slik formulering?
Til Tovsli og Birtevann: Hvis kartet stemmer med lokale oppfatninger, så ligger Birte ved sørøstre enden av Birtevann og har trolig vært et viktig sted siden det har gitt navn til vannet (eller omvendt?). Tovsli, som ligger flere km lenger nord, er muligens også et områdenavn siden Tovsliøytjønn ligger et godt stykke lenger øst. Omfatter området Tovsli også stedet Birte? Det har trolig vært betydelig aktivitet i områdene rundt Birtevann i gammel tid. Det er naturlig at det også finnes kirkeindikasjoner i dette området. Stedfestingen av disse indikasjonene er imidlertid vanskelig for en uten lokalkunnskap. Jeg har bare notert meg at det finnes en eller flere tradisjoner om kirke i området ved Birtevann og Tovsli. Det er mulig at en indikasjon om kirke på selve Birte kan skyldes forveksling med Berge, men jeg har oppfattet at tradisjonen er knyttet vel så mye til Tovsli som til Birte. Her trengs det medvirkning fra folk med lokalhistoriske kunnskaper. Jeg foreslår følgende omtale inntil evt. nye opplysninger fremkommer: *Tovsli i Fyresdal: Kirke og kirketuft ved Birtevann omtalt, nærmere lokalisering uklar. Hva synes du om en slik formulering?
For øvrig kjenner du sikkert til Olavskjelda 1 km nord for Brokke? Kjenner du noen tradisjoner knyttet ti denne kilden? Dag Bertelsen (Dageb) 24. mar 2011 kl. 11:12 (CET)