Sivilforsvarets sireneanlegg

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Sivilforsvarets sireneanlegg er et omfattende nettverk av tyfoner for varsling av befolkninga ved akutt fare. Det omtales ofte som luftvernsirener, noe som er en viktig funksjon i en krigssituasjon, men anlegget kan også brukes til å varsle ved annen fare i fredstid. Eksempler på dette er gassutslipp, demningsbrudd, tsunamier eller andre akutte situasjoner som setter liv i fare. Anleggene blir ytterst sjelden brukt, så man hører dem normalt bare når de blir testa to ganger i året.

Allerede før krigen ble det etablert sireneanlegg i alle kretsene i regi av Det sivile luftvern, etablert i 1936 og forløper til Sivilforsvaret.

Det finnes omkring 1250 slike anlegg, og omkring halvparten av befolkninga skal kunne høre dem. Dette vil i de fleste tilfeller være tilstrekkelig ettersom anleggene er plassert slik at de dekker områdene der det er høyest farenivå. De kan også kombineres med andre varslingsmetoder, som SMS. Ved varsling med sireneanlegget vil det også alltid komme informasjon i andre kanaler, så de som hører på radio, ser på fjernsyn eller leser nettaviser vil raskt bli varsla der.

Det er tre signaler som kan gis med tyfoner:

  • Viktig melding - søk informasjon: Tre ganger tre støt med ett minutt mellom seriene. Tidligere het dette viktig melding - lytt på radio, men i dag vil internett for mange være en raskere måte å få oversikt over situasjonen på, så navnet ble endra.
  • Flyalarm: Ni støt. Brukes kun i krigssituasjoner, der det ikke er tid til å gi informasjon. Budskapet er at man må søke tilflukt umiddelbart.
  • Faren over: Ett langt støt. Brukes primært for å annullere en flyalarm eller melde at angrepet er over.

Øvelsene skjer alltid første onsdag i januar og juni kl. 12.00. Det gis informasjon i media om at dette er en øvelse, så de som følger oppfordringa om å søke informasjon vil normalt raskt få dette dersom de er usikre på om det er en øvelse.

Anlegget blir som nevnt sjelden brukt. Et eksempel på at det har vært nødvendig var propanbrannen på Lillestrøm stasjon 5.- 9. april 2000. Signalet viktig melding - lytt på radio ble sendt kl 07,31 den 5. april, fulgt av evakueringsmelding på radio som ble gjentatt utover morgenen.

Litteratur og kilder