Skavgras i Østfold

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Skavgras
Equisetum hyemale L.
Snellefamilien
Skavgras BH.jpg
Frisk edelløvskog, Jeløya. 19.4.2014
Kart og graf oppdatert: 2.9.2022
Equisetum hyemale.png
59 av 228 5x5 km-ruter
Equisetum hyemale 1.png
96 av 4680 km-ruter
122 av 445013 0,1 km-ruter
Først funnet: 1903
Sist funnet: 2022


Skavgras er en spontan, ganske sjelden art i noe rikere skogsmiljøer med nordlig tyngdepunkt i Østfold.

Hyppighet og utbredelse

Skavgras er ganske sjelden i 5x5 km-skalaen og spredt-vanlig i 1x1 km-skalaen med nordlig utbredelse i Østfold[1][2]. De fleste funn er under marin grense.

Økologi

Den finnes gjerne i ravinelandskapet nord i Østfold, på de permiske bergartene som f.eks. Jeløya, på subfossile skjellsandbanker under marine grense hist og her og på mindre områder med rikere bergarter. De fleste stedene er det i skogsmiljøer som ulike utforminger av lågurtskog og kalklågurtskog hvor den første er vanligst.

Oppdagelseshistorikk

Skavgras ble først samlet fra Dale i Onsøy, Fredrikstad 1. juni 1903 av Elling Ryan[3]. I litteratur er først omtalt av Jacob Nicolai Wilse fra Spydeberg i 1779[4].

Utviklingstrekk, endringer i tid og rom

I Bohuslän er det påvist få/mindre endringer i utbredelsen av skavgras mellom 1940-50-tallet og etter 2000[5]. Det finnes ikke grunnlag for en annen konklusjon i Østfold. Men det er likevel lite sannsynlig at skavgras trives med bestandsskogbruk.

Forvaltningsstatus

Skavgras er nasjonalt vurdert som livskraftig (LC)[6], og skavgras karakteriseres som livskraftig i Østfold også selv om arten er ganske sjelden.

Kulturhistorie

Sjekk dette.

Kilder og litteratur

  1. Skavgras i Østfold, historisk utbredelse pr. dato. Artskart hos Artsdatabanken.
  2. Kart, graf og nøkkeltall om elvesnelle i Østfold. Nettsiden Østfoldbotanikk.
  3. Ryan, Elling 1.6.1903. Herbarieark digitalt på GBIF.
  4. Wilse, Jacob Nicolai 1779. Physisk, oeconomisk og statistisk Beskrivelse over Spydeberg Præstegjeld og Egn i Aggershuus-Stift udi Norge og i Anledn. deraf adskillelige Afhandlinger og Anmerkninger deels i Norge i Almindelighet, deels dens Østre Kant i Særdeleshet vedkommende. - Schwach, Christiania. [Nytrykk 1920]. Digital versjonNettbiblioteket.
  5. Blomgren, Evastina, Eva Falk & Birgitta Herloff (red.) 2011. Bohusläns Flora. - Föreningen Bohusläns Flora, 731 s.
  6. Artsdatabankens ekspertkomité, rødlistede karplanter. Vurdering av skavgras Equisetum hyemale for Norge. Rødlista, siste versjon. Nettside hos Artsdatabanken.

Eksterne lenker