Øy, holme og skjær
Øy, holme og skjær er tre betegnelser på landområder som er helt omgitt av vann ved normalt vannstand, både i hav og innsjøer. Det finnes ingen helt klar definisjon på forskjellen mellom de tre betegnelsene, og lokal navngivning varierer derfor sterkt. Kartverket opererer med holme som fellesbetegnelse, og definerer alle holmer med areal på over 10 m² som øyer, holmer på mellom 5 og 10 m² som enten øyer eller skjær ut fra formen, og alt under 5 m² som skjær.
Begrepet skjær brukes også i sammensetninga undervannsskjær - disse er normalt ikke regna som holmer, ettersom de ikke er synlige ved normal vannstand, selv om de kan være delvis synlige var lav vannstand.
Ved siste større gjennomgang, i 2011, kom Kartverket fram til at Norge har 239 057 øyer og 81 192 skjær. De fleste er ikke beboelige. De tre største øyene i Norge ligger på Svalbard. Største øy utenom Svalbard er Hinnøya i Nordland og Troms, på 2204,7 km². Av de 25 største øyene tilhører 23 Svalbard (pluss Jan Mayen) eller de tre nordligste fylkene, og de to siste (Osterøy på 21. plass og Stord på 23. plass) ligger i Hordaland. Største øy i innlandet er Helgøya i Mjøsa på 18,3 km².