Slaget ved Fimreite

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Slaget ved Fimreite den 15. juni 1184 var det avgjørende slaget mellom kongene Sverre og Magnus Erlingsson. Det var et sjøslag som sto ytterst i Sognefjorden nær gården Fimreite. Magnus og hans høvding Orm Ivarsson, som var halvbror av kong Inge Krokrygg og biskop Nikolas Arnesson, falt begge i slaget.

Magnus hadde ifølge Sverres saga en større flåte enn Sverre, med tjueseks mot fjorten skip. Magnus lot skipene sine binde sammen, slik man vanligvis gjorde i sjøslag. Man kjempet slik man gjorde på landjorda, i fylking side om side med skipene bundet sammen. Sverre valgte derimot å la skipene være løse, og dette kombinert med hans store skip gjorde det vanskelig for Magnus' menn å borde dem. Selv om Magnus hadde tallmessig overlegenhet, klarte Sverre gjennom dyktig manøvrering å slå ut skipene det ene etter det andre. Sverre selv skal ha gått i en småbåt for å styre slaget. Til slutt var Magnus' menn samlet på så få skip at tyngden fikk dem til å gå under.

En rekke stormenn i tillegg til Magnus og Orm falt i slaget, og sagaen forteller at Sverres menn lette i flere dager etter lik som drev i land. Etter flere dager ble Magnus' lik funnet. Det ble brakt til Bergen og gravlagt i Kristkirken.

Kilder