Slottsfjellsmuseet

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Slottsfjellmuseet ligger ved foten av Slottsfjellet
Foto: Stig Rune Pedersen

Slottsfjellsmuseet er en del av Vestfoldmuseene og ligger ved foten av Slottsfjellet med ruinene etter middelalderborgen Tunsberghus[1] gjør at museet får et spesielt ansvar for å formidle middelalderhistorien i Vestfold.

Det ble opprettet i 1939 som Vestfold Fylkesmuseum[2] og endret i 2008 navn i forbindelse med omstrukturering av museumsvirksomheten i Vestfold og opprettelsen av Vestfoldmuseene.

Museet er arvtakeren etter det opprinnelige Tønsberg museum fra 1894 og Tønsberg sjøfartmuseum. Samlingene som var i disse museene ble overført til det nye museet i 1939 som hadde fokus på hele fylket.

Både samlingene i selve museet, men også området omkring er et kulturminne som uttrykker byens lange historie, med bl.a. byløkker, markering av teglovn fra middelalder og museets bygdeavdeling. Ruinparken på Slottsfjellplatået viser rester etter en av landets og Nordens største middelalderborger.[3]

Slottsfjellsmuseet tar sikte på å utvikle seg til et sentralt middelaldermuseum hvor byens og Vestfolds historie sees i sammenheng med nasjonale og internasjonale interesser.[3] Nye middelalderutstillinger vil inkludere byen og Slottsfjellet med Vestfold-tunet på Tallak[4] og museumsområdet.

Referanser

Eksterne lenker


Koordinater: 59.273611° N 10.406306° Ø