Småkaker

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Fat med småkaker. Fra venstre og med sola: goro, kokosmakroner, sandkaker, sandnøtter, brune pinner, sirupssnipper, berlinerkranser, ingefærkjeks og peppernøtter.
Foto: Olve Utne (2008).
Annonse for Julius Fritzners konditori i Christiania; Fattigmandsbakkelse (Fattigmann) og Goderaad (Goro). Faksimile fra Aftenposten 22. desember 1867.

Småkaker er en fellesbetegnelse på bakverk som oftest er laget på mørdeig og som har lite eller ikke noe hevingsmiddel; eventuelt brukes noe bakepulver, natron eller hornsalt. Kakene lages på en størrelse som gjerne er en munnfull eller to, og serveres til kaffen. Småkaker er spesielt viktig til jul, men også ellers i året kan man støte på den.

Til jul er det en tradisjon at man skal bake sju slag småkaker. Hvor gammel denne tradisjonen er, og ikke minst hva som er de sju slagene, er det mange meninger om. Det er geografiske variasjoner, og det er også store forskjeller fra en familie til en annen.

Noen vanlige slag småkaker er:

Det er også noen typer bakverk som ikke lages som småkaker, men som gjerne serveres oppskåret sammen med småkaker, og som derfor brør nevnes. Vanlige sorter er:

Litteratur og kilder