Stalsberghagen gravlund og krematorium

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Stalsberghagen gravlund»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Stalsberghagen kapell fra 1903, fotografert 1917.
Foto: Akershusbasen.
Stalsberghagen krematorium 1966.
Foto: Odd H. Arnesen

Stalsberghagen gravlund og krematorium har adresse Øvre Rælingsvei 1 på Strømmen. Driften er basert på interkommunalt samarbeid, der Lørenskog samarbeider med Skedsmo og Rælingen om krematoriedriften, mens de andre kommunene også samarbeider om gravlunden. Også andre romerikskommuner har avtaler om kremering, og det samlede antallet kremasjoner kommer opp i 500–550 årlig. Kapellene har livssynsnøytral utsmykning, og kapasiteten er henholdsvis ca. 200 og ca. 50 sitteplasser.

Gravlunden

I år 1900 vedtok Skedsmo herredsstyre å anlegge Stalsberghagen gravlund, etter at eiendommen Hagaløkka under Søndre Stalsberg var innkjøpt to år tidligere. På det tidspunktet var kirkegårdene ved Skedsmo kirke og Lørenskog kirke de eneste innenfor den daværende Skedsmo kommune, og det var behov for egen kirkegård for Lillestrøm og Strømmen. Lillestrøm hadde da en midlertidig kirke uten egen kirkegård, og Strømmen fikk ikke egen kirke før i 1929. Første begravelse på gravlunden fant sted 1. september 1901.

Krematoriet

Et enkelt kapell i tre ble oppført i 1903. Dette gjorde tjeneste i mange år, men rundt 1950 meldte behovet seg for et større gravkapell med krematorium. I februar 1955 ble planen presentert i et møte med 200 til stede. Det ble nedsatt en byggekomité med Helge Lindbeck som formann. Jan Inge Hovig (1920-1977) ble engasjert som arkitekt – han ble få år senere landskjent for den vakre Harstad kirke og den særpregede Ishavskatedralen i Tromsø.

I herredsstyremøte 20. juni 1957 ble det vedtatt å igangsette byggearbeidene med Harry Bråthen som entreprenør. Også Rælingen kommune og daværende Lillestrøm kommune var med på en mindre andel av anleggskostnadene, men Skedsmo kommune tok det vesentligste. Innvielsen fant sted 29. oktober 1958. Det gamle kapellet ble da revet, men noen år senere ble det behov for ytterligere kapasitet, og i 1990 sto det lille kapellet klart for bruk.

Kilder og litteratur

  • Strømmen og Skjetten menighetsblad 1982.
  • Bunæs, Steinar og Alf Stefferud 2008: Strømmen II. Fra frigjøringen til åttiårene. Utg. Strømmen Vel og Sagelvas Venner.

Ekstern lenke


0230 Lorenskog komm.png Stalsberghagen gravlund og krematorium er basert på en artikkel publisert i Lørenskog leksikon og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.


Koordinater: 59.944823° N 11.022501° Ø