«Statsraad Lehmkuhl»

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Statsraad Lehmkuhl»)
Hopp til navigering Hopp til søk
«Statsraad Lehmkuhl» i Tønsberg i 2012.
Foto: Stig Rune Pedersen

«Statsraad Lehmkuhl» er Bergens skoleskip. Det ble bygget som en bark hos Johann C. Tecklenborg AG i Bremerhaven-Geestemünde i 1914 under navnet «Grossherzog Friedrich August» som skoleskip for den tyske handelsflåten. Skipet er en tremastet stålbark på 1700 registertonn, bredde 41 fot, mastehøyde 170 fot.

Under første verdenskrig ble skipet tatt som prise av Storbritannia og skipet ble i 1921 kjøpt av Norges Rederforbund etter initiativ av tidligere statsråd Kristofer Lehmkuhl, administrerende direktør for Det Bergenske Dampskibsselskab i årene 1908 til 1937. Skipet avviklet sitt første tokt som norsk skoleskip med 200 elever 1923. Siden da, med unntak av andre verdenskrig da skipet var beslaglagt av den tyske okkupasjonsmakten under navnet «Westwärts», har skipet vært Bergens skoleskip.

Skipet stod i 1967 i fare for å bli solgt til utlandet, men den bergenske skipsrederen Hilmar Reksten kjøpte «Statsraad Lehmkuhl» og organiserte undervisningen i årene 1967 til 1972. «Statsraad Lehmkuhl» inngikk i Rekstens skipsflåte frem til 1976, da han overførte skipet til en privat stiftelse: Stiftelsen Statsraad Lehmkuhl. Denne har siden stått for driften av seilskipet. Det holdes kursvirksomhet om bord i samarbeid med Statens arbeidsformidling.

Skipet er stasjonert på Bergen havn, vanligvis Vågen.

Kilder