Storbåtnaustet (Nordnaustet på Vegstein)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Storbåtnaustet på Vegstein

Storbåtnaustet eller Nordnaustet på Vegstein er trolig bygd tidlig 1900-tallet, og er sannsynligvis det siste storbåtnaustet på Vega fra sin tid. Naustet var et viktig midtpunkt i Vegstein gamle handelssted. Det finnes et håndtegnet kart fra rundt 1900, der naustet kalt «Nordnaustet» er avmerket på samme plass som det i dag står. Tidlig på 1980-tallet ble det satt opp et tilbygg.

Vegsteins historie som handelsted kan vi i Vegas historie spore til omkring år 1600. Jekteskipper Ulrik Eliasen (1787 – 1856) eier gården, og fikk sitt handelsborgerskap i 1833. Da han fikk gjestegiverbevilgning og åpnet butikk nede ved sjøen. I 1875 var det 23 personer i husstanden, og under Vegstein var det syv husmannsplasser. Gården og handelsstedet har siden vært i samme familie fram til i dag.

Området rundt naust er og har vært mye brukt til bading og rekreasjon og selve naustet brukets av Vega kystlag og Vega seilklubb til lagring av tradisjonsbåter og joller/seilbåter.

Naustet var forfallet da Vega kystlag valgt å adoptere naustet som sitt kystkulturminne i Forbundet KYSTENs prosjekt adopter et kystkulturminne. Kystlaget ser naustet som et viktig element for å formidle gamle byggetradisjoner og kystkulturen, og ved å verne om naustet ønsker kystlaget å gir barn og unge viktige og gode opplevelser fra sjø og kystkultur. Med dugnads innsats og ved økonomisk støtte fra Nordland fylkes kulturminneavdeling er restauret.

Koordinater: 65.686429° N 12.024855° Ø