Strandheim på Nærsnes
- et FN i miniatyr
En perle ved Oslofjorden
Ytterst på Nærsnestangen ligger det en bortgjemt perle i Indre Oslofjord i Asker kommune. Det er leirstedet Strandheim, som har 5 - 600 meter strandlinje med utsikt til Oslo mot nord og mot Drøbak sørover. De har egen brygge, svaberg man kan bade fra og en stor eiendom på rundt 30 mål, med boltreplass til små og store.
Eies og drives av KFUM – og frivillige
Stedet eies og drives av KFUK/KFUM som de siste årene fram til 2023 har hatt Marianna Xiros Villard ansatt som bestyrer. Her har det vært lærlinger og klasseturer, korps og menigheter, familieleir og barneleir og enda mye mer. Frivillige bistår i daglig drift i tillegg til to sesongansatte.
Leiraktiviteten startet allerede i 1942 da Nils Seim (1897 - 1964) organiserte Strandheim som “et leirsted og kristen heim for ungdom”. Etter krigen ble aktiviteten organisert som flyktningleir, og fikk betegnelsen “Kristen brorhjelp, KFUM - flyktningetjeneste”.
I årene fram til 60-tallet var det mange tusen besøkende på Strandheim. Spesielt må nevnes de som man lokalt kalte “Tyskerungene”. Det var hovedsakelig gutter i 12 - 17 årsalderen som kom dit fra store flyktningeleirer i Tyskland og Østerrike. I 1962 hadde barn fra 26 nasjoner eller områder hatt opphold på Strandheim, altså et lite FN i miniatyr! Historien er grundig beskrevet av Kåre Selvik i Røyken Historielags Årbok 2010.
Nils Seims ideer og holdninger
Nils Seim tok hånd om mange av de mest utsatte barna etter krigen. Disse barna og ungdommene satte stor pris på oppholdet. Dette beskrives godt i en reportasje i “Magasinet For Alle” som besøkte Strandheim i 1962, der Seim ble intervjuet.
Seim kunne fortelle at noen av barna hadde kanskje aldri sovet i en skikkelig seng, spist med kniv og gaffel eller lært forskjell på mitt og ditt. På Strandheim var det dette året en kontingent unge hjemløse barn fra Napoli. Til daglig kalte guttene Seim for “Onkel Nils”. Da avreisedagen nærmet seg, kom fem av de italienske guttene inn på kontoret til Seim. Et par av dem hadde vært sommerens verste problembarn. De bar med seg hver sin gråstein. En tok ordet og sa: “Onkel Nils, vi ønsker at alle disse steinene skulle ha vært av gull, så skulle du ha fått alt sammen”. Historien forteller mye om ånden og tonen på Strandheim.
Forhold til lokalbefolkningen
PÅ 1950- og 60-tallet forholdet til lokalbefolkningen ganske bra, men kanskje litt avmålt. Slik ble det i alle fall opplevd av de som selv var barn på Nærsnes på 50-tallet. Dette var muligens uunngåelig når man ser sammensetningen av barna som var på Strandheim. Til dels store sosiale og kulturelle forskjeller både internt og i forhold til lokalbefolkningen. Klare regler var nødvendig.
Driften de siste ti-årene
Aktiviteten de siste 1980-2020 år har vært mer tradisjonell drift med utleie til diverse foreninger og organisasjoner. Skoler har hatt klasseturer hit og korps har hatt øving seminarer. Mange konfirmanter har vært på besøk opp gjennom årene, med gode minner fra Strandheim.
I 2011 ble Marianna Xiros Villard ansatt som daglig leder. Hun har ledet et omfattende arbeid med oppgradering av leirstedet. Det er introdusert forskjellige dyr og åpnet opp ved å rydde i vegetasjonen. Hovedhuset fikk en etterlengtet oppgradering med etterisolering og nye vinduer og dører.
Pandemien ga utfordringer
Under Covidpandemien var det liten aktivitet på leirstedet, siden folk ikke kunne samles i store grupper. Da inviterte Marianna lokalbefolkningen til “skravlekaffe”. Strandheim hadde god plass, så covidpandemiens avstandsregler kunne overholdes. Marianna gikk også ut med tilbud om bespisning på Strandheim eller som “take away”. Tiltakene har blitt godt mottatt på Nærsnes og har bidratt til et mer åpent forhold til Strandheim.
Avhengig av frivillighet
Marianna presiserte at den store aktiviteten som leirstedet har hatt i de senere årene ikke hadde vært mulig uten hjelp fra frivillige. De er reisende fra hele verden som kommer på lengre eller kortere opphold på Strandheim. Her får de gratis kost og losji, mot at de hjelper til i driften av leirstedet. Dette er jo helt i Nils Seims ånd, så vi kan jo si at ringen er sluttet og at Strandheim fortsatt er et “FN i miniatyr”.
I januar 2023 takket Marianna Xiros Villard av jobben på Strandheim. Tor Magnus Nygaard og Ingrid Horntvedt overtok driften fra januar 2023.
Kilder:
Marianna Xiros Villard (tidl daglig leder 2011-2022)
Ragnar Vadseth, Nærsnes
Årbok 2010, Røyken historielag, kapittel 1
Årbok 2013, Røyken historielag, side 98
Magasinet For Alle, nr. 45 nov 1962