Svenskefurua i Lørenskog

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Svenskefurua (Lørenskog)»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Svenskefurua i Lørenskog ligger ved Langvannet, like nedenfor rådhuset.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012)
Svenskefurua infotavle.
Foto: Steinar Bunæs

Svenskefurua er ei gammel furu som står ved bredden av Langvannet i Rådhusparken i Lørenskog, like nedenfor Lørenskog rådhus. Treet er ca. 15 meter høyt og ca. 3 meter i omkrets litt over bakkenivå. Treet har én stamme nederst, men lenger oppe deler stammen seg i tre. Furua ble fredet 8. november 1962.

Svenskefurua har fått navn på grunn av en episode som foregikk under det første Norgesfelttoget under Den store nordiske krig. 13. mars 1716 kom de svenske styrkene gjennom Lørenskog på vei til Christiania, men det skulle etter hvert vise seg at de ikke klarte å trenge forbi de norske stillingene ved Bakåsen og Gjelleråsen. Ved Langvannet skal imidlertid en del svenske soldater ha rastet ved Svenskefurua, noe som ga den navn.

Historien forteller også at svenskene kom brått på ei gruppe norske soldater som hadde satt i gang med å koke ertesuppe ved furua. Da nordmennene oppdaget at svenskene kom, trakk de seg unna så fort de kunne. Ertesuppa ville de ikke etterlate, og etter sigende hadde de ikke annet valg enn å tømme den i lommene sine.

Natt til 18. november 2007 ble furua påtent, men brannvesenet fikk slukket brannen før skaden ble alvorlig.[1]

Referanser

  1. Svenskefurua på Lørenskog kommunes hjemmesider.


Koordinater: 59.93149° N 10.96287° Ø