Syverkiosken

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Syverkiosken.
Foto: Roy Olsen (2019).

Syverkiosken er en pølsebu ut mot Waldemar Thranes gate i Oslo, men med adresse Maridalsveien 45B. Den ligger omtrent der disse gatene møtes, rundt 150 meter fra Alexander Kiellands plass.

Det er ikke kjent når den åpnet for første gang, men finnes på et bilde fra 1936. Navnet kommer fra forrige eiere som var Asbjørn Syversen og Ellen Syversen.

Kiosken på omtrent 12 kvadratmeter er en av de siste gjenværende av denne typen som tidligere var svært vanlig i hele byen, i storhetstiden fra 1950-årene til 1970-årene skal det ha vært rundt 200 slike kiosker i Oslo, og helt fram til 1980-tallet var det flere titalls pølsebuer i byen.

Dagens eier er Erlend Dahlbo har drevet den siden 2005, og overtok etter sin far Ernst som kjøpte den i 1979 av Asbjørn og Ellen Syversen som hadde drevet den i 30 år. Eierskapet gjelder også tomta den står på, noe som nok har vært en medvirkende årsak til at den har overlevd.

Kiosken satser på kvalitet og egenart, pølsene blir laget av Åkerberg Skoglunn Pølsemakeri AS etter egen oppskrift fra Ernst Dahlbo, med mer rent kjøtt og kun naturlige ingredienser, uten at dette medfører et høyere prisnivå. Kiosken selger også pølsene kilovis.

Kiosken er nevnt i Lillebjørn Nilsens sang «Alexander Kiellands plass» (fra albumet Hilsen Nilsen, 1985), hvor den omtales som «Joss sin pølsebu»:

Og i de mørke gater der gikk de hånd i hånd. Og han ga henne skjerfet sitt. Fordi det passet seg sånn. Og ved Joss sin pølsebu sa hun: Kanskje vi ses igjen? Og elva rant litt fortere under Sannerbruas spenn.

Eksterne lenker


Koordinater: 59.92821° N 10.75234° Ø