Tangen (Klæbu)
Tangen i Klæbu kommune er et bureisningsbruk fra 1942 (gnr. 35, bnr. 8). Navnet Tangen kommer av at det første huset ble bygget på en tange som stikker litt ut i Målsjøen. Da fjøs og våningshus ble bygd, ble disse plassert litt lengre oppe fra sjøen. Gården er på 217 da, der 70 da. er dyrket. Jordtypen består av mold og myraktig jord nærmest sjøen, og mer sandholdig jord i skråningene. Dette henger sammen med at Nidelva hadde sitt andre utløp fra Selbusjøen til Trondheimsfjorden på stedet. Skogen består av blandingsskog til granskog. I 2013 benyttes skogen som beite till storfe. Det ene stykke granskog er klassifisert etter Kartlegging av biologisk mangfold sine kriterier som skogsbeite.
Husene
Det første huset som ble bygget stod på Tangen like ved sjøbredden, like ved vadestedet over Målsjøen (se egen artikkel). Låven og fjøset ble bygget i 1948, i byggestil fra denne perioden. Fjøs for storfe, sau og stall i 1.etg. med melkebu, og låve med tilgang til siol i 2. etg. Våningshuset ble bygget i 1953, og er siden blitt bygget på (kårbolig i den ene enden). Byggestilen likner den tradisjonelle Trønderlåna, med tilpassninger for de nye rommene (bad og vaskerom). Et redskapshus ble bygget senere på tunet. En vedbo ble bygget på 1980-tallet i Tanglia (ca. 300 meter opp for gården).
Eiere
1942: Nils Klausen Grendstad (1907-1963) kjøpte jorda i 1942 som bureisningsbruk. Var gift med Solveig Fredriksen f. 1910. Nils drev med anleggsarbeid ved siden av bruket. Han deltok bl. annet med utbygginga av kraftanlegget ved Sunndalsøra/Aursjøen (mange klæbygger ble med på dette arbeidet etter utbygginga av kraftanleggene i Nidelva).
1954: Eli Johanne Grendstad f. 1931 gift med Harald Myhr (1925-1997) fra Fevåg. De dyrket opp mye jord på eiendommen. Eli fikk skjøte på gården i 1954.
1986: Harald Kasper Myhr f. 1954 overtok gården i 1986. Gift med Kjellrun Kjøsnes f. 1956 i Klæbu. Kasper har arbeidet ved siden av bruket som snekker og anleggsarbeider. Han deltok blant annet med bygginga av blokkene i Romuslia i Trondheim. På fritiden er han en dyktig langdistanse skiløper i vinterhalvåret (eks. Birkebeineren og Wasaloppet i Sverige), og deltar i langdistanseløp på sommeren (eks. St. Olavs løpet fra Trondheim til Østersund i Sverige).
Kilder
- Klæbu bygdebok, gårds- og slektshistorie II, 2009.