Thamshavn

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Thamshavn, med langbrua, tømmerlenser, opplagstomter, kaianlegg, fabrikkbygninger og dampkrafthus for Thamshavn Brug. Fotografert i forbindelse med kong Haakon VII og dronning Mauds kroning i juni 1906 i Trondheim, og Christian Thams, som var fransk konsul, fikk besøk av franske gjester som kom med krysseren «Admiral Aube» som ligger ute på fjorden.
Thamshavn stasjon, med utskipningshavnen i bakgrunnen og sidesporet til industriområdet opp til høyre.

Thamshavn er et strøk, hovedsakelig et fabrikk- og havneområde i tettstedet Orkanger i Orkdal kommune, og ligger i bunnen av Orkdalsfjorden. Thamshavn ligger nord for Orkanger og mellom fjorden og E39.

Tidligere lå det på dette stedet et smelteverk for svovelkis fra Løkken Verk som fra 1908 ble fraktet fra gruvene ved Løkken til Thamshavn med Thamshavnbanen som var en privateid 23 km lang elektrisk jernbane som hadde endestasjon på Thamshavn fram til 1974. Fra 1983 ble denne jernbanen drevet som museumsjernbane, med Bårdshaug som endestasjon. Dette smelteverket ble i 1963–1964 bygget om til ferrolegeringsverk, eid av Elkem.

Fra kaia ved jernbanen gikk det også dampbåtsttrafikk i korresponderende rute for persontrafikken til Trondheim.

Navnet er etter forretningsmannen Christian Marius Thams (1867–1948) som grunnla Orkla Grube-Aktiebolag og Thamshavnbanen.

Kilder


Koordinater: 63.319429° N 9.878685° Ø