Thure Lund

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Thure Lund, ca. 1990
Elever ved Buskerud landbruksskole i 1935. Thure Lund ytterst til venstre.

Thure Lund (født 1916, død 2006) var lokalhistoriker, forfatter, journalist, redaktør, idrettsmann og gårdbruker. Han levde hele sitt liv i Modum. Han var bygdas fremste historieforteller.

Han vokste opp på gården Tangane på Kløftefoss, uteksaminert fra Buskerud landbruksskole. På slutten av 40-tallet tok han over gården Brekke på Østmodum. Han skrev bøker om geologi og planteliv, gårdsnavn og andre stedsnavn, melodier fra Modum og mye annen lokalhistorie. [1]

Modum kommunes kulturpris

Thure Lund fikk i 1992 Modum kommunes kulturpris, og han var den første som fikk den. At den var fortjent, var det bare en mening om. Gjennom en årrekke hadde han utmerket seg ved sitt engasjement innen idrett, musikk, botanikk, geologi, journalistikk, lokalhistorie og foreningsliv, dvs. innenfor omtrent alle kulturområder. Thure Lund var 76 år da han fikk kulturprisen, godt over pensjonsalder. [2]

Stor produksjon

I de årene etter kulturprisen, var Thure om mulig enda mer aktiv. Interessen for botanikk og geologi var like sterk, og interessen for lokalhistorie ble bare større og større. Da han fikk kulturprisen, hadde han utgitt 17 skrifter og bøker innenfor disse interesseområdene. Da han døde i 2006, hadde han utgitt ytterligere 12, og alle var bøker. Han var i alle år en skattet medarbeider i Modum Historielags årsskrift Gamle Modum, der han skrev i alt 138 artikler. Det fleste bøkene er utsolgt, men de er tilgjengelig på våre biblioteker. Mange eier dem selv. [2]

Hefter og bøker av Thure Lund

[3]

Journalisten

I tillegg har Thure i Bygdeposten og Drammens Tidende og Buskerud Blad og enkelte andre steder skrevet et stort antall artikler. Mange av disse har stor lokalhistorisk interesse, men skal man få tak i dem, må man lete i gamle avisorganer. Ordfører Odd Flattum foreslo at Modum Historielag skulle foreta et utvalg av hans artikler og presentere dem i bokform, og Arnt Berget og Asbjørn Lind påtok seg med glede oppdraget. Dette ble til boka Fra Flatli til Breskeberga som kom ut i 2007. [2]

Norges Vels ildsjelpris

I 2004 fikk Thure Lund Norges Vels ildsjelpris. I Drammens Tidende [4] kunne man lese:

Ildsjelpris til Thure Lund
Prisen består av en glass-skulptur utformet av Nico Wideberg. I begrunnelsen til Norges vel heter det at «an har tydeligvis gjort en uegennyttig innsats for flere gode formål over mange år, en innsats som har vært og er en viktig faktor for kommunen og lokalsamfunnet. Bredden i engasjementet er imponerende. Bare ekte ildsjeler får til slike ting.»

Prisen vil bli overrakt av ordfører Odd Flattum under julemøtet i Modum Historielagets på VIF-huset i Vikersund tirsdag 30. november klokken 19 00. Ildsjelen kan deles ut til personer som har utført en ærefull organisasjonsinnsats eller til personer som har gjort en ekstraordinær innsats for fellesskapet, uten tanke for egen vinning.

Idrettsmannen

Thure Lund var en dyktig idrettsutøver. Det var hovedsakelig i friidrett at han gjorde gode resultater i øvelser som spyd, kule, diskos, slegge, 5-kamp og 10-kamp. Seinere var han organisator og trener.

Botanikeren

Thure Lund var en ivrig botaniker og hadde store kunnskaper, spesielt om botanikken i Modum. Han kjente til mange sjeldne planter.

En gang hadde han besøk av den kjente Per Hafslund (zoolog, fotograf og formidler, kjent som programleder i NRK).

Gulveis

På tidlig 80-tall var Hege Wærsted og Steinar Meen på botanikkurs. De forteller at det var Thure Lund som var læreren. Mye dreide seg om å reise rundt i bygda og se på sjeldne planter. En av plantene var gulveis på Østmodum. 31. mai 2001 er det en artikkel om gulveisen i Drammens Tidene. Det henvises til Thure Lund i artikkelen. [5]

Musikeren

Thure Lund spilte trekkspill og torader.

Samling av bygdemusikk fra Modum

Thure Lund samlet i sin tid inn bygdemusikk fra Modum. Det var hovedsakelig fele, torader og enrader. En god del av materialet er opptak som Thure har gjort selv av musikere og komponister med en kassettspiller. Noe er opptak fra radio eller musikk som er spilt inn i studio og utgitt. I tillegg til musikkinnspillingen samlet han også skriftlig materiale som noter.

Samlingen av musikk, noter, bilder og annen informasjon var kilden til "Toner fra Modum" som Thure gav ut i 1985. Digital versjonNettbiblioteket.

I 2006 gav Thure Lund denne samlinga til Modum kommune. Hans ønske var at denne musikkskatten skulle bli tilgjengelig for alle. Kommunen tok godt vare på dette materialet. Det ble registrert og sikkerhetskopiert. Senere ble dette overlevert Folkemusikksenteret i Prestfoss som digitaliserte musikken i ca. 2011.

Slikt materiale var beskyttet av åndsverkloven og det kunne ikke frigis til offentligheten umiddelbart. Materialet har derfor ligget i arkiver i mange år. I 2022 har Modum historielag fått en kopi av den digitaliserte musikken. De vil kontakte rettighetshavere for å få tillatelser til å gjøre musikken tilgjengelig for folk.

På jakt etter samlingen

I 2020 kom musiker Sven Nordalen, nevø av Thure, i kontakt med Steinar Meen i Modum historielag. Sven fortalte om onkel Thures musikksamling som han hadde gitt til Modum kommune. I slutten av 2021 bestemte de seg for å finne fram denne musikkskatten. De tok kontakt med Thure Erik Lund, sønn av Thure, som kontaktet kultursjefen i Modum kommune. Det tok litt tid men i februar 2020 fikk de overlevert 25 musikkassetter i 3 kopier som var funnet i arkivet til kommunen. Funnet ble annonsert på historielaget Facebook side. Det førte til at Folkemusikksenteret i Prestfoss fant ut at de også hadde dette materialet.

Innholdet i samlingen

De 25 nummererte kassettene har musikk fra disse musikerne:

  1. Ragnvald Borgen
  2. Leif Dahlen og Nils Raaen
  3. Andreas Finsrud
  4. Olaf Frydenlund
  5. Hans Olsen Gomnæs
  6. Harald Hagen
  7. Karsten Hansen
  8. Kristian Heggenhaugen
  9. Arthur Honerud
  10. Karl Hovde og Ragnvald Nordaas
  11. Hans Kleven
  12. Erik Korsbøen
  13. Anders Olsen Liverud
  14. Rudolf Lund
  15. Thure Lund
  16. Thorleif Myhre
  17. Karsten Presterud
  18. Kristian Røste
  19. Leif Skøien
  20. Kristen Stenseth
  21. Ole Svenneby
  22. Olav Tandberg
  23. Gunvald Winaasen
  24. Diverse viser
  25. Diverse komponister

En detaljert registrering av innholdet finnes på Modum historielags nettsider.

Referanser

Forsiden på boka Fra Flatli til Breskebrget. Noe av stoffet i denne artikkelen er hentet fra forordet i boka.
  1. Modum leksikon. Modum historielag. 2017
  2. 2,0 2,1 2,2 Tatt fra forordet i Fra Flatli til Breskeberga. 2007.
  3. Denne lista ble først hentet fra omslaget på "Rissper fra Modum", 2. opplag. Så ble det lagt til mer av ansatte i lokalhistoriewiki.
  4. Artikkel i Drammens Tidene 20.11.2004
  5. Artikkel om gulveisen i Drammens Tidene

Videre lesing