Tonetta Grøndahl (1880–1953)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Tonetta og Martin Grøndahl utafor deres hjem på Abildsø.
Foto: Ukjent

Tonetta Grøndahl (født 28. november 1880 på Nes på Hedmarken, død oktober 1953 i Oslo) var husmannsdatter og budeie på Hedmarken, og seinere arbeiderkone i Oslo.

Slekt og familie

Hun var datter av husmann Simen Johannesen (1848–1923) og Beata Johannesdatter (1858–1916). Tonetta var den eldste av sju søsken.

Tonetta fikk fire barn med fire forskjellige menn før hun ble gift - den 29. oktober 1914 ble hun gift på Nes med faren til den fjerde av ungene, Martin Grøndahl (1893–1963). Det enkleste er å sette opp en oversikt over alle ungene og deres fedre:

Med Karl Karlsen Karlberg:

Med Adolf Johanson:

Med Karl Ottosen Bystøen:

  • Julie Karlsen, gift Andersen (1909–1988). Satt bort som pleiebarn

Med Martin Grøndahl:

Liv og virke

Hun ble født på en husmannsplass under Holstad på Nes. I 1891 finner vi familien på Solbakken under Ousdal på Nes. Der bodde hun fortsatt da hun ble konfirmert i 1895 med karakteren god, og da hun i 1900 ble mor for første gang. Sønnen Sigurd ble tatt hånd om av hennes foreldre. Senere samme år finner vi henne i folketellinga 1900 som underbudeie på Nes prestegård.

I 1903 ble hun mor igjen. Faren er oppgitt å være svensk. Sønnen ble satt bort som pleiebarn, og ble en del av dem familien. Det samme skjedde med dattera som ble født i 1903 - hennes pleiefamilie tok henne til seg som sin egen.

I 1910 finner vi henne som budeie på Ousdal, med søstera Severine som underbudeie. På linja over henne dukker det opp et annet kjent navn - dagarbeider Martin Matthiassen Grøndahl fra Furnes. Han hadde inntil nylig vært på guttehjemmet Toftes Gave.[1] Etter at foreldrene hans hadde gått bort, bodde han hos besteforeldrene - og da de også gikk bort ble det guttehjem. Om de fant tonen med en gang er ukjent, men i løpet av 1911 ble de i hvert fall godt kjent. I juni 1912 fikk de nemlig sitt første barn. Hun er da ført opp som tjenestepike på Ousdalseie, og han som dagarbeider på Gålås. To år senere gifta de seg. De fikk to barn til på Nes, to døtre født i 1915 og 1917.

En gang etter fødselen i januar 1917 flytta de sørover. De må ha vært i Berg i Østfold (nå i Halden kommune) i 1920, da de fikk enda ei datter der i juli det året. SÅ har de flytta videre, for i folketellinga 1920 finner vi dem med ungene Trygve, Målfrid, Edith og Synnøve på Rustad i Ås kommune. Der var Tonetta husmor og Martin var kvegrøkter.

På et tidspunkt etter dette gikk Martin over til anleggsarbeid. Det er vanskelig å følge familien i kildene i denne perioden, men noe av deres historie er bevart av etterkommere. Martin skal ha arbeida for jernbanen en periode, og de bodde da i Gamlebyen i Oslo. De flytta senere til Abildsø, og Martin ble skytebas. Han arbeida blant annet på Lambertseter da drabantbyen ble bygd ut etter krigen. Tonetta var da husmor på Abildsø.

Hun gikk bort i 1953, og ble gravlagt på Nordstrand kirkegård. Martin levde i ti år, og ble så gjenforent med henne i det som har blitt en familiegrav.

Referanser

  1. Martin Grøndahl i Historisk befolkningsregister. Se særlig konfirmasjonen i 1910 med Toftes gave som bosted.

Litteratur og kilder